A második negyedévben újra létszámot növelnek a hazai cégek

job curriculum hr interview cv manager hunting resume hiring find professional seeker interviewer interviewee business application businessman career choice concept contact employment entrance growth human resources new offer office opportunity recruitmen
Business situation, job interview concept. Confident businessman in a job interview with a corporate personnel manager.
Vágólapra másolva!
2023 második negyedévében a hazai munkáltatók 26 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 22 százalékuk tervez. Létszámnövelésre főként a nagyobb vállalatok körben kerülhet sor, az álláskeresők ebben az időszakban leginkább az energia és közmű, a pénzügy és ingatlan, valamint az IT szektorokban számíthatnak élénk munkaerőkeresletre – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.
Vágólapra másolva!

A ManpowerGroup a világ 41 országában, több mint 41 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók 510 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg második negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

ManpowerGroup Forrás: ManpowerGroup

A 2 százalékos létszámbővítési mutató egy átlagos mérték, az ország régióit vizsgálva jelentős eltérések tapasztalhatók.

A legszélesebb körben Budapesten (NFM: +14 százalék) és Közép-Magyarországon (+11 százalék) várnak létszámbővülést, ugyanakkor a Dél-Dunántúlon (-23 százalék) az Észak-Magyarországon (-22 százalék) és a Közép-Dunántúlon (-9 százalék) továbbra is jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak. Az alföldi régiókban és a Nyugat-Dunántúlon az átlagnak megfelelő, minimális bővülést mutatnak az előrejelzések.

Eltérések a szektorok között

A legnagyobb felfutást az energia és közmű (NFM: +31 százalék), a pénzügy és ingatlan (+19 százalék), valamint az IT (+12 százalék) szektorokban várják, de enyhe bővülésben a szállítmányozás, logisztika és autóipar (+6 százalék) és a fogyasztási javak és szolgáltatások (+4 százalék) szektorok is bíznak. Az alapanyag- és feldolgozóipar (-4 százalék), a kommunikációs szolgáltatások (-4 százalék), illetve az egészségügy és élettudományok (-6 százalék) területén ugyanakkor további létszámleépítés valószínűsíthető.

A jelenlegi helyzetben továbbra is a nagyobb cégek rendelkeznek jóval optimistább kilátásokkal.

A Nettó Foglalkoztatási mutató a 250 fő feletti létszámmal rendelkező vállalatok körében a legmagasabb (+12 százalék), és az 50-249 fős cégek is létszámbővítéssel számolnak (+5 százalék). A 10-49 fős kisvállalkozások azonban további leépítéseket terveznek (-5 százalék), miközben a 10 fő alatti mikrovállalkozások (-1 százalék) stagnálás közeli helyzetre számítanak, írták a közleményben.

Illusztráció Forrás: Origo

A felmérés során ezúttal arra is rákérdeztek, mekkora nehézséget okoz a cégeknek jelenleg, hogy a nyitott pozíciókat megfelelő képzettségű jelentkezők híján nem tudják betölteni. Bár a hazai cégek 82 százaléka számolt be több-kevesebb problémáról ezen a téren, jelentős nehézséggel emiatt csak 19 százalékuk küzd. A munkaerőhiány a leginkább a gyártási, a mérnöki és az IT munkakörökben jelentkezik.

A felmérésről

A ManpowerGroup immár több mint 60 éve, 1962-től folyamatosan, évente négy alkalommal készíti el Employment Outlook Survey kimutatását. A legfrissebb eredmények részletei megtekinthetőek a https://go.manpowergroup.com/meos weboldalon.