Ötévnyi bért fizet ki bónuszként a dolgozóknak a Szuezi-csatornába ragadt hajó cége

Ever Forward
PASADENA, MARYLAND - MARCH 16: In an aerial view, the Ever Forward container ship is shown in the Chesapeake Bay after it ran aground near Baltimore March 16, 2022 in Pasadena, Maryland. The container ship is operated by the Evergreen Marine Corporation, a transportation company that also owns the Ever Given cargo ship that blocked the Suez Canal last year. Win McNamee/Getty Images/AFP (Photo by WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Evergreen Marine tajvani hajózási óriás nevét akkor ismerte meg a világ, amikor az egyik hajója hosszú időre beszorult a Szuezi-csatornába. Most kiderült, a vállalat elképesztő bónuszokat fizet összesen 3100 alkalmazottjának.
Vágólapra másolva!

Az Evergreen hajózási óriásvállalat hatalmas bónuszokat fizet a dolgozóinak. Az idei jutalmak ugyanis várhatóan a 2022-es fizetések 10-11 havi összegét teszik majd ki. Ez azonban eltörpül amellett, amit tavaly decemberben osztottak ki. Akkor ugyanis az érintett dolgozók 50 havi bért kaptak meg.

A két csomag együtt azt jelenti, hogy megjutalmazott, nagyjából 3100 munkavállaló, összesen mintegy ötévnyi fizetést kap meg bónuszként

– írja a New York Post.

A vállalat közlése szerint a bónuszokat a dolgozók egyéni teljesítménye alapján osztják szét. Egy álláskereső weboldal szerint az Evergreennél az éves fizetések 29.545 dollár (kb. 10,7 millió forint) és 114.823 dollár (kb. 42 millió forint) között mozoghatnak.

A társaság a 2022-ben zárult pénzügyi évében 10,9 milliárd dolláros profitot realizált, ami 39,82 százalékos növekedésnek felelt meg. A látványos bővülés elsősorban fogyasztási cikkek iránt megnövekedett globális keresletnek tudható be.

A bónuszok legutóbbi köre mintegy 62 millió amerikai dollárnak (kb. 22,6 milliárd forint) megfelelő összegbe került a cégnek.

Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint a kiemelkedően jó időszak hamarosan véget érhet a szállítmányozási óriások számára. A Bloomberg Intelligence elemzői hangsúlyozták, hogy a vállalatok egyre inkább olcsóbb szállítási megoldásokat keresnek, és több ügyfél is igyekszik újratárgyalni a hosszú távú szerződéseit az Evergreennel. Ez a folyamat pedig a nyereségesség szempontjából meghatározó fuvardíjakat egyre inkább lefelé szoríthatja.