Többen meghaltak azok közül, akik Gordon Ramsay műsoraiban feltűntek

Gordon Ramsay
Vágólapra másolva!
Többen is öngyilkosságot követtek azt követően, hogy fetűntek a több Michelin-csillagos, szabadszájú tévés mesterszakács, Gordon Ramsay főzős tévéműsoraiban. A meghaltak között voltak, akik egyébként küzdöttek problémákkal, de voltak, akik feltették a kérdést, hogy lehet-e köze a halálokhoz annak, ahogy Ramsay korábbi műsoraiban beszélt ezekkel az emberekkel? Erről közöltek összeállítást a KnowledgeNuts oldalán.
Vágólapra másolva!
Gordon Ramsay a MasterChef promóképén Forrás: Fox

A három Michelin-csillagos káromkodós séf

Gordon Ramsay egyike azon néhány brit séfnek, akik három Michelin-csillagot birtokolnak éttermeikért (a másik kettő Heston Blumenthal és Alain Roux).

2006-ban a „vendéglátásért végzett áldozatos munkájáért" a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatával (OBE) tüntették ki.

A séf a hírnevét (vagy épp hírhedtségét) a különféle televíziós főzőműsoraival és szabadszájú, arrogáns véleménynyilvánításával szerezte meg. Annak illusztrálására, hogy milyen stílusú megnyilvánulásai voltak műsoraiban, álljon itt két idézet tőle:

"Ez a sertés annyira nyers, hogy még hallom, ahogy a Hakuna Matatát énekli!"

A legismertebb tévés show-műsorai a hazánkban is vetített

  • Gordon Ramsay - A pokol konyhája (premier: 2005.),
  • Gordon Ramsay - A konyha ördöge (premier: 2007.),
  • Amerikai mesterszakács (premier: 2010.), valamint
  • az Amerikai gyerek mesterszakács (premier: 2013.) voltak.

Ezek közül A konyha ördöge valójában nem is főzőműsor volt, hanem egy éttermeket és azok átalakítását nyomon követő televíziós műsor, afféle sajátos reality.

Ebben a brit sztárszakács és médiaszemélyiség egy-egy hetet töltött különféle, fennmaradásukért küzdő éttermekben, és megkísérelte rendbe hozni azok működését.

A műsor egyébként Nagy-Britannia mellett az Egyesült Államokban is futott, Ramsay értelemszerűen az utóbbihoz amerikai éttermeket keresett fel. Mindkettőben közös a férfi provokatív, bicskanyitogató stílusa, a néha erőszakba torkolló, elszabaduló indulatok, ahogy az éttermek drámai átalakulásai is.

Gordon Ramsay

A címlapra került öngyilkosságok

Habár a sztárséf tanácsainak, segítségének elfogadásával a jutalom akár hatalmas szakmai siker is lehetett a felkeresett éttermek munkatársai esetében, az érem másik oldalán ugyanígy kibontakozhatott stressz, pszichés zavar, a megfelelési kényszer is, ami ha elhatalmasodik az illetőn, akár öngyilkosságban is végződhet.

Ramsay a műsoraiban meggondolatlannak tűnő, nyers stílusával, olykor trágár kiabálásaival sokakat megsértett vagy megszégyenített. Ami igazán megdöbbentő: több étteremtulajdonos az adásokat követően öngyilkos lett, ezek között is voltak olyanok, akiknek étterme Ramsay sajátos mentorálása ellenére is megbukott. Csak Ramsay tévés szereplései után merült fel a kérdés, hogy a szabadszájú séf stílusának lehetett-e köze ezekhez az esetekhez.

Joseph Cerniglia és a Campania étterem

A Campania nevű olasz étterem a 'Gordon Ramsay - Konyha ördöge' című televíziós műsor első évadának kilencedik epizódjában szerepelt 2007 november végén. A New Jersey állam Fair Lawn városában található vendéglátóhelyet Joseph Cerniglia olasz származású séf és vendéglős vezette, aki egyben a tulajdonos is volt.

A műsorból kiderült, hogy Ramsay érkezése előtt

az étterem vezetője 18 hónapos ottléte alatt már mintegy 120 000 dollár veszteséget halmozott fel, és a tulajdonost súlyos jelzáloghitel is nyomasztotta.

Ahogy a tulajdonos a műsorban elárulta, minden vagyona az étteremben volt, így saját és családja megélhetése is ennek fennmaradásától függött. Bár az étterem kedvező adottságokkal bírt, az alapanyagok pazarló használata, illetve az alkalmazottak nem megfelelő hozzáállása mégis csődközeli helyzetbe sodorta. Ramsay ezt felismerte, ám következtetését a vendégek füle hallatára vágta a tulajdonos fejéhez, megszégyenítve őt.

A séf a köré épített műsorokban nyers, sértő stílusban nyilvánult meg Fotó / GettyImages

A sztárséf segítségével végül a vendéglátóhely kívül-belül megszépült, és egy védjeggyé vált újítással átmenetileg sikeres is lett.

Három évvel később Cerniglia mégis öngyilkos lett, holttestét a New York-i Hudson folyó mosta partra.

A férfi a helyi rendőrség szerint a New Yorkot és New Jersey-t összekötő George Washington hídról ugrott le. Habár a vendéglős tette igen, a helyszín nem volt meglepő, ugyanis Ramsay a főzőműsorban egyik alkalommal azzal ijesztgette Cernigliát, hogy ha nem kapja össze magát

A férfi családja azonban egy percig sem hibáztatta a sztárséfet, szerintük ugyanis a Campania tulajdonosa végig nagyon élvezte a forgatást. Cerniglia testvére még egy nyilatkozatot is kiadott a sztárséf védelmére:

2008-ban Ramsay ismét ellátogatott a Campaniába, és látta, hogy az továbbra is sikeres, és a vendéglős ragaszkodott az általa végrehajtott változtatásokhoz.

Amikor Ramsay-t megkeresték Cerniglia halálával kapcsolatban, a következőket mondta:

A Campania 2011 januárjában bezárt, eladták, és az étterem Sage Restaurant néven nyílt meg újra.

Joshua Marks és az Amerikai Mesterszakács

Gordon Ramsay egy másik műsora az Amerikai mesterszakács, amelyben amatőr és otthoni szakácsok igyekeznek főzőtudományukkal lenyűgözni a zsűri tagjait, köztük a sztárséfet is. A műsorban kieséses rendszerben mérkőznek meg egymással a jelöltek, adásról adásra csökkenő létszámban.

A harmadik évad egyik legtehetségesebb versenyzője a 218 centiméter magas Joshua Marks volt, aki egészen a döntőig jutott.

Itt azonban kikapott ellenfelétől.

Marks családja azt állítja, hogy a hónapokig tartó fokozott leterheltség, a megfelelési kényszer, továbbá a műsorban való szereplés akkora stresszt okozott a férfinak, amire teljesen ráment a mentális egészsége.

Bipoláris zavart és skizofréniát is diagnosztizáltak nála,

és egy rendőrségi beavatkozás során azt állította, hogy Gordon Ramsay megszállta őt és Istenné változtatta. 2013 októberében Marks édesanyja épp hazafelé tartott Chicagóban, amikor értesítést kapott, hogy fiát fegyverrel a kezében látták kóborolni. A nő a fiú keresésére sietett, de túl későn érkezett, és egy sikátorban fedezte fel a holttestét. A fiú belehalt a saját maga által okozott fejlövésbe.

Rachel Brown és a Pokol konyhája

A Pokol konyhája című műsor nagyon hasonlít az Amerikai Mesterszakácshoz, azzal a különbséggel, hogy az előbbiben eleinte csapatokban versengenek és főznek a jelöltek.

A nyeremények között szerepel 250 000 dollár készpénz vagy vezető séf pozíció Ramsay éttermeiben.

2006-ban a műsorban szerepelt Rachel Brown, aki az ötödik helyen végzett.

Egy évvel később azonban az asszonyt holtan találták texasi otthonában, a hírek szerint önkezével vetett véget életének. Öngyilkosságának okáról azonban továbbra sem lehet többet tudni.

Ezeknek az eseteknek a felidézésével persze nem állítja senki, hogy Ramsay-nek - sértő megnyilvánulásainak, olykor megalázó stílusának - felelőssége van a halálesetekben. Emellett pedig a felelősség kérdése a séf személye köré épített produkció egészénél vizsgálható lehet, akár már a szereplők kiválasztásának lépésénél is.

Forrás: Knowledgenuts, Youtube, Justnje

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!