Meglepő, hogy mi történt Szaddám Huszein egykori jachtjával

Bashrah Breeze, Saddam Hussein, Bászrai szél, Szaddám Huszein luxusjacht, hajó, yacht, jacht
This aerial image shows the Basrah Breeze, a private yacht that was owned by former Iraqi dictator Saddam Hussein, moored in the Shatt al-Arab waterway, in Iraq's southern city of Basra, on March 2, 2023. - The vessel, which was never used by Saddam Hussein, measures 82 metres and is four storeys high. It is equipped with swimming pools, a mosque and a missile launcher. (Photo by Hussein FALEH / AFP)
Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein korábbi iraki diktátor egykori jachtja egy dél-iraki folyóban borult fel, azóta azonban nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt vele. Az egykori iraki elnök hajója több száz vendéget tudott befogadni, és saját helikopter-leszállópályával is rendelkezett. Most kiderült, mi lett a sorsa az egyiki luxushajónak.
Vágólapra másolva!

A 121 méter hosszú al-Mansur elnevezésű jacht az 1980-as években épült azzal a céllal, hogy Szaddám Huszein hatalmát és gazdaságát jelképezze. A hajó közelébe éveken keresztül szinte senki sem mehetett, mostanra azonban sajátos turistalátványossággá vált: városnézők és halászok közkedvelt célpontja lett a Shatt Al Arab folyón. A legtöbben piknikezni és teázni másznak fel a roncsra. Kérdés ugyanakor az, hogyan került ilyen állapotba Szaddám Huszein hatalmas jachtja.

Videó a felborult hajóról:

Szaddám Huszein Irak ötödik elnöke volt, aki 2003-ig vezette az országot. A vezető néhány héttel a 2003. március 20-i amerikai invázió előtt parancsot adott ki arra, hogy a hajóját helyezzék biztonságba és szállítsák el az Umm Qasr-i kikötőhelyről Bászra városába. Azonban az Egyesült Államok hadereje célba vette a hajót, amely később felborult a Shatt al-Arab vízi útban, és darabokra esett szét.

Az elnök bukását követő zűrzavarban a jachtot teljesen kifosztották, a bútoroktól kezdve a csillárokig mindent elloptak róla.

Szaddám Huszein három jachtjából az egyik az al-Mansur volt. A Reuters beszámolója szerint az elnök sosem szállt fel a hajó fedélzetére, pedig annak még saját helikopter-leszállópályája is volt.

Emellett 200 vendég befogadására is alkalmas volt.

Bár számos iraki szerint a roncsot meg kellene őrizni, ennek ellenére az egymást követő kormányok nem tettek különösebb erőfeszítést az egykori elnök jachtjának helyreállítására. A volt diktátor másik jachtját viszont szállodává alakították át Bászra városában.