Kiszámolták, hogy mennyibe kerül a világnak a légszennyezettség

Bangalore, India
Air pollution and haze cast a blanket over a residential area of Bangalore on December 11, 2009. India like other emerging world economies is under pressure to make a gesture during the ongoing Copenhagen climate summit. India's per capita greenhouse gas emissions are expected to nearly triple in the next two decades from about 1.2 tonnes per person per year to 2.1 tonnes in 2020 and 3.5 tonnes in 2030, according to a recent government-backed report, which is still below the global average of 4.2 tonnes per person. But India's massive 1.1-billion population puts the country among the world's leading greenhouse gas emitters. AFP PHOTO/Dibyangshu SARKAR (Photo by DIBYANGSHU SARKAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A légszennyezés az emberiség legnagyobb környezeti egészségügyi kockázata, amely évente több mint hatmillió ember halálát okozza. Most azt is kiszámolták, mindez mekkora költséget jelent a világgazdaság számára.
Vágólapra másolva!

A légszennyezés elképesztő pusztítást és károkat okoz az emberiség és a világgazdaság számára. Amellett ugyanis, hogy évente hatmillió életet követel,

egy friss számítás szerint 8000 ezer milliárd dolláros költséget jelent

– írja az Oilprice.com.

Az IQAir nevű, svájci levegőminőség-technológiai vállalat kedden tette közzé a 2022-re vonatkozó globális jelentését. Ebben 131 országot és régiót vizsgáltak, melyből mindössze 13 tudta teljesíteni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőségre vonatkozó irányelveit. A jól teljesítő régiók többsége Óceániában található.

Hatalmas költségeket jelent a világgazdaságnak a légszennyezettség Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Egyes területek azonban kiemelkedően rossz levegőminőséggel rendelkeznek.

A pakisztáni Lahor és az indiai Delhi szennyezettsége például több tízszeresen haladta meg a WHO által előírt irányelveket.

Kevés város tudott a szervezet által egészségesnek minősülő értékhatáron belül maradni. Ilyen volt például az izlandi Reykjavík és az észtországi Tallinn.

A légszennyezés különösen súlyosan érinti az egyébként is sérülékeny közösségeket. A jelentés szerint

a szennyezéssel összefüggő halálesetek több mint 90 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban következik be.

A legrosszabb helyzetben Afrika, valamint Közép- és Dél-Ázsia országai vannak.