Rengeteg vizet lehetne megtakarítani tudatosabb mosogatással

Otthon, Készülj az ünnepekre: tanuld meg a vendégeskedés alapjait, ünnep, vendégség, mosogatás
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás hatásai miatt a tudatos vízfelhasználással ma már mindenkinek törődnie kell. Erre szeretnék felhívni a figyelmet a Víz Világnapja alkalmából március 22-ére meghirdetett Finish Mosogatásmentes Nappal, melyhez többek között Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó is csatlakozott. A kezdeményezéshez Mosogatási Kódex is készült, amely segít átformálni a helytelenül berögzült mosogatási rutinokat.
Vágólapra másolva!

A mosogatás az egyik leghétköznapibb tevékenység, legtöbbször nem is gondolunk rá, hogy mennyi időt, energiát és legfőképpen vizet tudunk megspórolni, ha odafigyeléssel végezzük. Kutatások kimutatták ugyanis, hogy

a kézi mosogatás során átlagosan 90 liter vizet használunk el, míg a mosogatógépnek csupán mintegy 10 liter víz kell az edényeink megtisztításához.

Hasonlóan beszédes az a számítás is, ami szerint, ha Budapesten minden háztartásban mosogatógép működne, akkor egy esztendő alatt több mint 16 milliárd (!) literrel kevesebb víz folyna le a lefolyókon – derül ki abból a Mosogatási Kódexből, amelyet a Víz Világnapjára, azaz március 22-ére szervezett Finish Mosogatásmentes Nap alkalmából tettek elérhetővé.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A kezdeményezés a tudatos vízfelhasználást helyezi előtérbe, és arra ösztönöz, hogy a mosogatás terén

a megszokások helyét vegye át az előre gondolkodás és a tervezés.

Vagyis legalább egy napig különösen figyeljünk az edények takarékos felhasználására, praktikus bepakolásukra a mosogatógépbe, és a felesleges öblögetés és előáztatás elhagyására. Persze még jobb, ha mindezt a napi rutinunk részévé tesszük. Hiszen valójában nem nagy áldozatról van szó, cserébe pedig időt, vizet, energiát spórolunk és teszünk a fentarthatóbb jövőért - áll a kezdeményezésről kiadott közleményben.

Ezt hasonlóképp látja több hazai híresség is, akik örömmel álltak a felhívás mellé. Köztük az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó, Gyurta Dániel is, aki a tudatos mosogatás és vízfelhasználás mellett kampányol ezekben a napokban.

Szintén mosogatásmentes napot tart Viszkok Fruzsi is, aki a Forbes listája szerint a 10 legértékesebb magyar digitális véleményvezér egyike.

– írta ki Instagram oldalára.

Amellett, hogy a Mosogatási Kódexben további beszédes adatok és hasznos tanácsok is megtalálhatóak, egy könnyű teszt kitöltésével arról is kaphatunk némi útmutatást, hogy hol tartunk a mosogatási tudatosságban.

Mosogatásmentes Nap, Víz Világnapja Forrás: sporoljvizet.hu