Évi 150 életet mentett meg, hogy Skóciában megemelték az alkohol árát

Business Sector Edinburgh Europe Great Britain Leisure People Pub Scotland Trade United Kingdom
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint miután Skóciában minimumárat vezettek be az alkoholra, jelentősen visszaesett az alkoholfogyasztással közvetlenül összefüggő halálesetek száma. A 2018-as döntés akár évi több mint 150 életet is megmenthetett.
Vágólapra másolva!

Hatalmas tiltakozást váltott ki, amikor Skócia első országként jelentette be, hogy minimális árat vezet be az alkohol meghatározott mennyiségi egységére. A 2018-as döntés ellen a lakosság és az alkoholipar szereplői is felemelték a szavukat.

Mára azonban úgy tűnik, az alkohol megdrágítása kedvező hatást eredményezett

– írja a Quartz.com.

A Glasgow-i Egyetem friss kutatása március 20-án jelent meg a Lancet című tudományos folyóiratban. A kutatók azt vizsgálták, hogy a minimumár bevezetése előtt és után hány olyan halálesetet regisztráltak Anglia és Skócia kórházaiban, melyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók az alkoholfogyasztással.

A szakemberek arra jutottak, hogy Angliával összehasonlítva (ahol nem vezettek be minimális árat), Skóciában 13,4 százalékkal volt kevesebb az alkohollal összefüggő haláleset.

Ez azt jelenti, hogy 2018 óta Skóciában évente átlagosan 156-tal többen haltak volna meg túlzott alkoholfogyasztás következtében, ha a kormány nem emelte volna fel az árakat.

Évente több mint 150 ember életét menthette meg, hogy Skóciában megemelték az alkohol árát Forrás: AFP/hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

Bár a tanulmány nem bizonyítja egyértelműen, hogy közvetlen összefüggés van az áremelések és a halálesetek csökkenése között, így is meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy a kormány döntése valószínűleg kedvező egészségügyi hatással járt. A kutatók a 2018-as jogszabály bevezetése előtti és utáni 32 hónap eseteit vizsgálták.

A skót kormány célja az volt, hogy csökkentse a problémás és nem biztonságos alkoholfogyasztást. A minimális árat egységenként 50 pennyben határozták meg, aminek eredményeként elsősorban az olcsó sörök és ciderek ára emelkedett.

Egy 2022-es tanulmány szerint a meghatározott egységek átlagára 18 százalékkal emelkedett a minimumár bevezetése után.

A következő években más országokban is lehet majd hasonló kutatásokat végezni. A skót példát követve Wales 2020-ban, Írország pedig 2022-ben vezetett be minimumárat. Kanada egyes tartományaiban pedig szintén kísérleteznek hasonló árképzésekkel.