Vannak, akik rengeteget keresnek a csődbe ment SVB logózott tárgyain

Silicon Valley Bank, pénz, bank, csőd,
KAUFBEUREN, GERMANY - November 27, 2021. Silicon Valley Bank svb company logo on a website, seen on a computer screen through a magnifying glass.
Vágólapra másolva!
Az SVB (Silicon Valley Bank) amerikai pénzintézet csődjét követően nem sokkal megnőtt az érdeklődés a bank logójával ellátott reklámtárgyak és ruházati cikkek - pólók, baseball sapkák - iránt az online piactereken. A jelenség egyáltalán nem egyedi, hanem általános tendencia, hogy a vállalati összeomlásokat a cég logójával ellátott termékek keresletének felfutása követi.
Vágólapra másolva!

Cikkünk készítésekor 260 dollárnál magasabb összegnél (közel 100 ezer forint) jár a licit az Ebay-en az SVB logójával ellátott sapkára és egy másik tárgyra, és biztosra vehető, hogy az árverés vége előtt, vasárnap, nagyot fog ugrani az ajánlati ár, hiszen a licitálók többsége az utolsó pillanatig kivár. Az SVB esete nem egyedi. A Google keresi trendjei alapján egyértelműen látszik, hogy növekszik a kereslet a vállalati logóval ellátott cikkekre - pulóverekre, táskákra, ruhákra stb. - egy-egy vállalati összeomlást követően. A mostani amerikai bankcsődnél ezt március 11-én már lehetett látni, egy nappal azután, hogy a szabályozó hatóságok bejelentették az SVB teljes leállását.

Az SVB azóta jó pénzt hoz azoknak az élelmes, vagy inkább szerencsés eladóknak, akik rendelkeznek a cég emblémájával ellátott áruval. Egy online felületen valaki 35 dollárért adott el egy ilyen, karácsonyi hangulatú ruhadarabot, de az Ebay-en találni bor- és sajtkínáló tálcát 249 dollárért, 340 dollárért egyébként Patagonia márkájú hátizsákot SVB-logóval, sőt, 1000 dollárért SVB-logózott ágytakarót is.

Ezek a cikkek ezeknél a kikiáltási áraknál biztosan drágábban fognak elkelni a következő napokban, ahogy a rájuk kiírt licitidő lejár.

A jelenség a nagy üzleti lapok figyelmét is felkeltette, így a The Wall Street Journal, a Business Insider és az Entrepreneur is írt az SVB-s árucikkek iránti hihetetlen érdeklődésről, amelyet a bank összeomlása váltott ki.Hasonlókat lehetett látni a Fyre Festival után, vagy a nemrég bekövetkezett FTX-csődnél is.

A különleges logózott termékekre vágyóknak azonban óvatosnak kell lenniük, mert a keresletet kihasználva, többen kínálnak olyan cikkeket, melyek nem eredetiek, pontosabban az adott cég összeomlása után most készítik el őket élelemes eladók.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Dennis Diatel/Shutterstock. No use without permission./Dennis Diatel

Vannak olyanok is, akiknél a becsődölt cégek reklámtárgyainak gyűjtése komoly hobbivá nőtte ki magát. A Modern Retail-nek egyikőjük nylatkozott is, aki elmondta, hogy gyűjteményében még Enron logós bögre is van, melyhez 21 dollárért jutott hozzá a vállalat 2007-es bukása után. A SVB-s termékek beszerzésével ugyanakkor vár valamennyit, profi gyűjtőként ugyanis jelenleg némileg túlárazottnak látja a legfrissebb amerikai bankcsőd áldozatának logós termékeit.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a másik csődbe ment amerikai pénzintézet, a Signature Bank esetében is tapasztalható-e a logozótt termékek iránti keresletnövekedés, ahogy arról sem, hogy látni-e hasonlókat a svájci Credit Suisse esetében, amelyet a teljes összeomlástól a felvásárlással mentettek meg.