A Klosterbrauerei Neuzelle főzde technológiai partnereivel együttműködve és a BMW autógyár finanszírozását felhasználva
létrehozta az első porított termékét, egy dextrinben gazdag alkoholmentes sört, amelyet hagyományos módszerekkel főztek, majd vízben oldódó sörporrá/granulátummá dolgoztak fel.
Az újdonságot 2023 közepéig kis mennyiségben tesztelik a piacon, de a tervek szerint hamarosan alkoholos sörök készítésébe kezdenek, és a termelést felfuttatják, feltéve, hogy a fogyasztók pozitívan fogadják az új terméket. A főzde szerint van rá esély, hogy a hagyományos sörfőzési technikákat meghaladhassák, és minimalizálni lehessen a nyersanyag-, munka- és energiafelhasználást.
Megérett az idő, hogy a klasszikus sörgyártást és logisztikát próbára tegyük a környezetünkkel való bánásmód szempontjából. Világszerte több milliárd liter vizet szállítanak a fogyasztókhoz, mivel a sör akár 90 százalékban vízből áll.
Környezetvédelmi szempontból már most is spórolunk a szállításon, de az erőforrás-felhasználáson és a gyártási költségeken még nem" – Idézi a Blikk Helmut Fritschét, a Neuzelle főrészvényesét.
A sörgyár először a távoli piacokat, például Ázsiát és Afrikát célozza meg ezekkel a porokkal, ahol a szállítási költségek a legmagasabbak,
és vélhetően a sörsznobizmus is kevésbé jellemző, mint Németországban vagy Európában. Ha beválik, amit a dobozon olvasható ismertető ígér, és nagyszerű fogyasztási élményt kapnak a fogyasztók anélkül, hogy a vizet és a palackokat is meg kellene venniük, az mindenképpen felforgató hatású és forradalmi fejlemény lehet a 600 milliárd dolláros (216 ezer milliárd forintos) globális sörpiacon.