A datolya az arab világban a gazdagság szimbóluma, és számos kultúrában a vendéglátás jelképe. Most kiderült, hogy mely országok termesztk a legtöbbet a különleges gyümölcsből.

A legfrissebb elérhető adatok szerint világszerte 9,8 millió tonna datolyát termesztettek 2021-ben. A gyümölcs az arab kultúrában a gazdagság szimbóluma, és az is kiderült, honnan származik belőle a legtöbb.

Az ENSZ adatai szerint 2021-ben Egyiptom termesztette a legtöbb datolyát, 1,7 millió tonnával – írja a Statista. A második helyen Szaúd-Arábia állt (1,6 millió tonna), míg a harmadik helyre Irán (1,3 millió tonna) került. Algéria ugyancsak 1 millió tonna fölött (1,2 millió tonna) termelt.

Egyiptomból származik a legtöbb datolyaForrás: Shutterstock

A toplistán szerepel még Irak (0,8 millió tonna), Pakisztán (0,5 millió tonna), Szudán (0,5 millió tonna), Omán (0,4 millió tonna). A top 10-es listán szerepel még az Egyesült Arab Emírségek (0,4 millió tonna), valamint Tunézia (0,3 millió tonna).

Vannak országok, ahol a datolya különleges szereppel bír a vendéglátásban. Ománban például gyakran datolyával és kávéval kínálják a vendégeket, és a gyümölcsöt hagyományosan felszolgálják esküvőkön és temetéseken is.