Elképesztő kincset talált egy amatőr aranyásó

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
miner hand holding stones from another, gold mineral extraction, precious stone exploration concept.
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál amatőr aranyásó elindult a saját fémdetektorával, hogy kincset keressen, és olyan aranyrögöt talált, amilyennel a profik is csak legfeljebb egyszer találkoznak az életben.
Vágólapra másolva!

Egy ausztrál férfi döbbenetes méretű aranyrögöt talált az amatőr felszerelésével. A BBC beszámolója szerint a névtelenséget kérő férfi egy 4,6 kilogrammos sziklát fedezett fel a fémdetektorával,

amely 240 ezer ausztrál dollár, vagyis közel 57 millió forint értékű aranyat tartalmazott.

Bár a megtaláló nem kívánt a nyilvánosság elé állni, az tudható, hogy abban a Victoria államban találta a követ, amely az ausztrál aranyláz központja volt az 1800-as években.

Megszólalt viszont a szikla értékét felbecsülő szakember, aki közölte, ez volt a legnagyobb aranyrög, amelyet a 43 éves pályafutása alatt valaha látott.

Darren Kamp elmondta, a megtaláló azt kérdezte tőle, hogy vajon a szikla érhet-e 10 ezer dollárt, mire azt válaszolta, hogy „inkább 100 ezret". A férfi ezután közölte, hogy amit épp megmutatott, az csak a fele volt annak, amit megtalált.

Összességében a 4,6 kilogrammos kődarab 83 uncia (kb. 2,4 kilogramm) aranyat tartalmazott.

Kamp végül meg is vásárolta a követ, és elmondta, a férfi alig várta, hogy a családjára költhesse a pénzt.

Noha az ilyen kiemelkedő felfedezések ritkák, a számítások szerint Ausztrália rendelkezik a legnagyobb aranykészletével, és a legnagyobb rögöket is itt találták meg.

(A címlapi kép illusztráció!)