Több mint 10 éves rekordon az infláció Nagy-Britanniában

Tesco Expected To Announce Turnover Figure Of £1 Billion Per Week Business Finance Business,Finance > on April 20, 2009 in London, England.
LONDON, ENGLAND - APRIL 20: Shoppers queue to pay for their shopping in the Tesco Extra superstore on April 20, 2009 in New Malden, Surrey, England. The huge New Malden store has the highest weekly turnover of all of Tesco's stores and sells products as diverse as; phones, clothing, electrical goods, books as well as food and includes an in-store Starbucks coffee shop. It is expected that Tesco's annual results, due to be announced tomorrow, will show that the company had sales of L53 billion for the past 12 months, a record for a British retailer. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Februárban tizenegy éves rekordot döntött a bolti árak emelkedése az Egyesült Királyságban. Különösen a zöldségek, a gyümölcsök és a cukoralapú termékek drágultak. Egyre több fogyasztó keresi az olcsóbb beszerzési forrásokat, a diszkontok, internetes áruházak forgalma folyamatosan nő.
Vágólapra másolva!

A bolti árak inflációja a februári 8,4 százalékhoz képest márciusra 8,9 százalékra gyorsult év/év alapon, ez a mérések kezdete óta eltelt tizenegy év legmagasabb értéke – közölte az egyesült királyságbeli kiskereskedők legnagyobb szövetsége, a British Retail Consortium (BRC).

Jelentősen nőtt az élelmiszerárak inflációja Nagy-Britanniában Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Oli Scarff

Az élelmiszerárak még ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal nőttek, amihez főként a gyümölcsök és a zöldségek hiánya járult hozzá – számol be róla a vg.hu. A britek a paradicsomot, az uborkát és a paprikát Spanyolországból és Észak-Afrikából szerzik be, ám a mediterrán államok készletei lecsökkentek, ráadásul a gyenge font miatt az import is jelentősen megdrágult. A cukor drágulásának következményeként a csokoládé, az édességek és a szénsavas italok ára is számottevően nőtt márciusban.

A magasabb árak átalakították az élelmiszer-vásárlási szokásokat: az emberek inkább többször és alkalmanként kevesebbet vásárolnak, próbálják csak a legszükségesebbeket megvenni, és azokat is inkább online és a diszkont élelmiszerboltokban, mint az Aldi vagy a Lidl.

A tendencia várhatóan marad, mivel a szélesebb körű bolti árak növekedésének üteme még nem érte el a csúcsot a BRC vezetője szerint. Igaz, az élelmiszerárak emelkedésének mértéke valószínűleg már enyhülni fog a következő hónapokban. A kormánytámogatás ellenére az energiaárak is növelték az inflációt.

A Bloomberg értesülése szerint a britek a pénzügyi helyzetük romlására számítanak az idén. A Deltapoll múlt heti felmérésében részt vevők a következő tizenkét hónapra átlagosan 9,4 százalékos inflációt várnak.

Az infláció megfékezésére a Bank of England 4,25 százalékra emelte az alapkamatot a múlt héten. Előrejelzése szerint a gazdaság egyelőre elkerüli a recessziót, s számításaik szerint az árszínvonal emelkedésének mértéke a februári 10,4 százalékról az év végére 4 százalék alá csökken.