Több tízezer zsákot rugdostak meg Dél-Koreától Olaszországig raktári dolgozók

Nikkel,
Nickel is a chemical element, pure industrial use or in metal alloys, corrosion resistant, stainless steel
Vágólapra másolva!
Újabb különös eset rázta meg a fémpiacot a közelmúltban, és ismét a nikkel volt az érintett fém, amely a tolvajok egyik kedvence. Most több, összesen 2 millió dollár értékű nikkelszállítmány kapcsán derült ki, hogy csupán kövek voltak a zsákokban.
Vágólapra másolva!

Döbbenettel fedezték fel nemrég a Londoni Fémtőzsde (London Metal Exchange, LME) munkatársai, hogy kilenc,

összesen 2 millió dollár értékű, a JPMorganhez köthető, nikkelszerződés mögött valójában nem is nikkel áll, hanem köveket tartalmazó zsákok

– írja a Mining.com.

Az elmúlt héten a dél-koreai Busantól az olaszországi Genováig a raktári személyzetek több tízezer nikkeles zsákot ellenőriztek, egyes esetekben szó szerint rugdosva azokat. Az LME azt tanácsolta a dolgozóknak, hogy a biztonság kedvéért viseljenek acélbetétes csizmát, az ökölszabály pedig az, hogy „ha fáj, amikor belerúgsz, akkor valószínűleg nikkel".

A tömeges ellenőrzést azt követően rendelték el, hogy a múlt héten kiderült, hogy kilenc nikkelszerződés esetében a mögöttes fémek nem voltak meg a raktárakban, helyettük csupán kövek voltak a zsákokban.

Az ügy azért is kirívó, mert az LME hagyományosan igen megbízhatónak számít a nyersanyagpiacon, vagyis a tőzsdének elemi érdeke, hogy fenntartsa ezt a bizalmat.

A probléma egyébként akkor derült ki, amikor a „nikkeles" zsákokat két kereskedelmi vállalat, a Trafigura Group és a Stratton Metals megvásárolta egy, az LME nyilvántartásába bejegyezett rotterdami raktárból.

Amikor azonban a zsákokat kiszállították, azok súlya nem egyezett a papíron leírtakkal.

Amikor felbontották a zsákokat, kiderült, hogy nem nikkel brikettek, hanem kövek vannak benne.
A rotterdami raktár többi részének átvizsgálásakor aztán további zsákokban is találtak köveket.

Két magyarázat lehetséges: a zsákokat már vagy a kövekkel megrakva szállították a raktárba, vagy a raktárban cserélték ki a nikkelt kövekre.

A raktárt üzemeltető Access World a második lehetőséget tartja valószínűbbnek, mivel a cégnek feljegyzése van arról, hogy a beérkezéskor mért mennyiség rendben volt. Tehát elvileg a raktárba még nikkelnek kellett érkeznie.

A fémiparban korántsem ez az első eset, hogy botrányokkal és lopásokkal néznek szembe az érintett szereplők.

A nikkel ráadásul a magas ára miatt kedvelt nyersanyag a tolvajok körében.

A múlt hónapban például a Trafigura közölte, hogy „szisztematikus csalás" áldozata lett, melynek során 600 millió dollárt adtak ki olyan szállítmányokra, melyekről kiderült, hogy nem is tartalmaznak nikkelt. 2017-ben pedig egyes bankok összesen 300 millió dollárt veszítettek, miután hamis raktárbizonylatokra bukkantak az Access World ázsiai raktáraiban (ez az LME hálózatán kívüli eset volt). Akkor szintén a nikkel volt az érintett fém.