Túl gyorsan szaporodnak a kokainbáró vízilovai, inkább kitelepítik őket

víziló
TO GO WITH AFP STORY BY ARIELA NAVARRO Hippopotamus are seen at the Napoles ranch theme park in Puerto Triunfo municipality, Antioquia department, Colombia on November 23, 2013. The Napoles ranch, built on an area of 2,200 hectares by late drug lord Pablo Escobar, has turned into a theme park with a memorial museum, exotic animals and a simulation of a jurassic park. December 2, 2013 marks the 20th anniversary of Escobar's death. AFP PHOTO/Raul ARBOLEDA (Photo by RAUL ARBOLEDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Kolumbia hivatalosan közölte, hogy az egykori drogbáró, Pablo Escobar tulajdonában lévő 70 vízilovat két különböző helyszínre szállítják el. Az egész művelet pedig nagyjából 3,5 millió dollárba, azaz több mint 1,3 milliárd forintba kerül majd.
Vágólapra másolva!

Pablo Escobar még az 1980-as évek végén hozatott néhány vízilovat Afrikából Kolumbiába. A kokainbáró 1993-as halála után azonban az állatok szabadon kóborolhattak Antioquia megye egy forró, mocsaras területén, ahol olyannyira elszaporodtak, hogy az máig komoly kihívást okoz a helyi környezetvédelmi hatóságoknak.

Most a kolumbiai hatóságok közölték, hogy 70 vízilovat terveznek befogni és elszállítani. Közülük 10 állat az észak-mexikói Ostok menedékhelyre kerül, míg 60 egy meg nevezett indiai létesítménybe.

Az Ostok menedékház tulajdonosa szerint a teljes művelet összköltsége elérheti a 3,5 millió dollárt (kb. 1,3 milliárd forint) – írja a The Guardian.

A szakemberek azt tervezik, hogy csalival csalogatják az állatokat karámokba, ahol bezárva maradnak, mielőtt speciális ládákba helyezik őket a szállításhoz.

A kolumbiai kormány egyébként 2009-ben megkísérelte sterilizálni az állatokat, de ezzel leálltak, miután egy szemléletes fotó országos felháborodást keltett. Noha a sterilizálási program hivatalosan továbbra is érvényben van, de lényegében hatástalan, mivel az állatok gyorsabban szaporodnak, mint ahogy a hatóságok képesek őket befogni és ivartalanítani.

Az érintett területen összesen 130 víziló él a feljegyezések szerint. Ez a legnagyobb Afrikán kívüli populáció.

S mivel nincsenek természetes ellenségeig, melyek korlátoznák a populáció bővülését, a szakértők szerint a számuk exponenciálisan fog nőni. Egy tanulmányban úgy számoltak, hogy 2034-re a vízilovak száma már 1400 lehet a területen.

Ez pedig azért is probléma, mert az állatok károsítják a környező Magdalena ökoszisztémáját.

Ez Kolumbia legnagyobb folyója, melynek környezetében a világ egyik legváltozatosabb élővilága jött létre.

Egyetlen víziló ugyanis éjszakánként nagyjából 40 kilogramm füvet eszik. Az ürülékük pedig mérgezi a vizet, pusztítja a halakat és veszélyezteti a folyó gazdag biológiai sokféleségét.

Emellett az állatok egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba a helyi lakossággal is, aminek eredményeként az elmúlt években jelentősen megszaporodott a vízilótámadások száma.

A kolumbiai Környezetvédelmi Minisztérium tavaly invazív fajnak nyilvánította a vízilovakat,

és megnyitotta az elvi lehetőséget az állatok esetleges leölése előtt is. A most bejelentett áthelyezési tervet az utolsó életmentő kísérletnek tekintik, mielőtt a hatóságok drasztikusabb intézkedésekhez folyamodnak.