Fontos döntést hozott a kormány egyes nyugdíjakkal kapcsolatban

Postás, dupla nyugdíj, kézbesítés, Budapest, XIII. kerület, 2023. 02. 08.
Budapest, 2023. február 8. Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Kihirdette a kormány azt a rendeletét, amiben azok a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjak és más nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján - írja a Bank360.hu.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete, amely nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy 2023-ban új nyugdíjakat lehessen megállapítani.

Az április 3-án hatályba lépő jogszabály azokat a valorizációs szorzószámokat tartalmazza, amelyeket a keresetek és jövedelmek beszámítása során kell alkalmazni a 2023. január 1. és december 31. közötti időponttól megállapítandó nyugellátások esetén.

A nyugdíj megállapításánál az egyes években szerzett jövedelmeket meg kell szorozni az adott évre vonatkozó valorizációs szorzószámmal, amit a rendelet melléklete tartalmaz 1950-től 2022-ig. A szorzószám a kereset megszerzése óta eltelt idő országos nettó átlagkereset-növekedési mértékeinek szorzata. Az 1950-es jövedelmet például 525,4-del kell megszorozni, a 2021-est pedig 1,175-del.

Az új szorzószámokhoz a 2022-es nettó átlagkereset növekedésének adatára volt szükség, amit a Központi Statisztikai Hivatal által 2023. február 23-án hozott nyilvánosságra: mértéke 17,5 százalék.

Illusztráció Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A nyugdíjmegállapítás során a valorizáció célja, hogy a nyugdíjazást megelőző második és a korábbi évek kereseteit a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez igazítsa. A szorzószámok megállapításának nemcsak a nyugdíj összegének kiszámolásához nélkülözhetetlenek, hanem a nyugdíjat megállapító határozathoz is szükségesek. A szorzószám jogszabályban való kihirdetéséig ugyanis tárgyévi, most 2023-as kezdő időponttól nyugdíj, korhatár előtti ellátás, átmeneti bányászjáradék és táncművészeti életjáradék nem állapítható meg, a jogosultak csak előleget kaphatnak.

A most megjelent rendelet alapján a nyugdíjbiztosítási szervezeteknek április 15-éig kell meghozniuk a nyugdíjmegállapító határozatokat.

Az érintettek a megállapított nyugellátás és az addig kapott nyugdíjelőleg különbözetét egy összegben kapják meg, a továbbiakban pedig már a hivatalos nyugdíjuk összeget folyósítják nekik havonta - ismerteti a Bank360.hu.