Újabb nyugati országot előztünk meg az egyik legfontosabb európai listán

Budapest, panoráma, drón, látkép
Vágólapra másolva!
Válság ide vagy oda, folyamatosan közeledik az uniós fejlettségi szinthez Magyarország az Eurostat nemrég pontosított GDP-adatai alapján. Hazánk jelenleg a 20. legfejlettebb tagállama az uniónak, a kormánynak azonban ennél nagyra törőbb céljai vannak, ami az elemzők szerint sem kivitelezhetetlen - írja összeállításában a vg.hu.
Vágólapra másolva!

Az energiaválság sem törte meg a magyar gazdaság felzárkózási lendületét, sőt, egy helyet javított is tavalyi pozícióján az uniós országok versenyében, ez derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból.

Magyarország fejlettsége a vásárlőerő-paritáson mért egy főre jutó GDP arányában tavaly 2,5 százalékponttal javult, ezzel elérte az uniós átlag 77,5 százalékát, így a 2021-es 21.-ről a 20. helyre kerültünk a fejlettségi rangsorban.

Hazánk ezzel a közvetlenül Portugália és Románia előtt áll, tehát továbbra is előrébb vagyunk, mint keleti szomszédunk, ennél azonban nagyobb teljesítmény, hogy két olyan dél-európai tagállamot (Görögországot és Portugáliát) is leelőztünk az évek alatt, amelyek a 80-as években csatlakoztak az európai közösséghez. (Az Eurostat időközben adatrevíziót hajhatott végre, emiatt a 76 százalékos magyar szintet lejjebb húzta 75-re, így viszont nem 2021-ben, hanem tavaly sikerült megelőznünk Portugáliát). Lengyelország előttünk áll egy hellyel, és már ostromolja a 80 százalékos határt, amire nekünk is van esélyünk. Legalábbis azok alapján, hogy a Világgazdaságnak korábban nyilatkozó elemzők szerint a magyar felzárkózás folyamatos volt az elmúlt évtizedben - írja a lap.

2010-hez képest 11,5 százalékponttal kerültünk közelebb az uniós átlaghoz, ami a visegrádi országok között a második leggyorsabb fejlődés volt,

jövőre pedig jó eséllyel mi is megközelíthetjük a 80 százalékos szintet.

További részletek ide kattintva olvashatók.