Ötmilliárd dollárból építenek új várost Türkmenisztánban

FÁK, Ashgabat, Türkmenisztán
ASHGABAT, TURKMENISTAN - NOVEMBER 24: A night view of Ashgabat, Turkmenistan on November 24, 2021. The city holds the Guinness Book of Records title for most white marble on Earth. Aytac Unal / Anadolu Agency (Photo by Aytac Unal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Türkmenisztán a napokban jelentette be, hogy a korábban tervezett költségnél jóval nagyobb összeget, közel 5 milliárd dollárt költenek egy új város megépítésére. Az ország az Arkadag nevű településsel akar tisztelegni a korábbi elnök, Gurbanguly Berdimukhamedov előtt.
Vágólapra másolva!

Türkmenisztán vezetése március 29-én jelentette be, hogy összesen közel 5 milliárd dollárt költenek egy új város megépítésére.

A település az Arkadag nevet kapja, melynek jelentése „védelmező" vagy „oltalmazó".

Az ország így tisztelegne Gurbanguly Berdimukhamedov előtt, aki 16 évig töltötte be az elnöki posztot az országban, és szintén „oltalmazó" néven emlegették az államban – írja a Yahoo News.

Arkadag lakossága várhatóan 73 ezer fő lesz, s mivel egy veszélyes szeizmikus övezetben épül fel, a költségei jelentősen megemelkedtek az eredeti tervekhez képest.

A projektet ugyanis 2020-ban jelentették be, és akkor a hatóságok úgy számoltak, hogy 1,5 milliárd dollárba fog kerülni.

A legfrissebb közlések szerint azonban a teljes költség végül eléri a 4,8 milliárd dollárt.

Közel 5 milliárd dollárba fog kerülni Türkmenisztán legújabb városának megépítése Forrás: AFP/Dmitry Kostyukov

Az építkezések egyébként már 2019-ben megkezdődtek. A város 30 kilométerre fekszik majd a közép-ázsiai ország fővárosától, Asgabattól.

2022 decemberében aztán bejelentették, hogy Arkadag lesz Ahal tartomány fővárosa, lecserélve a jelenlegi központnak számító Anau városát.

A tartomány Irak és Afganisztán határánál fekszik, és hosszú ideje ez a türkmén elit központi régiója.

Tekintve Türkmenisztán különleges építkezési történetét, nem kizárt, hogy Arkadag is bekerül majd a Guinness rekordok könyvébe valamilyen címen. Az ország ugyanis jelenleg is több olyan építménnyel rendelkezik, amely hivatalosan világrekorder.

Egyebek mellett Türkmenisztánban található a világ legnagyobb beltéri óriáskereke és a Föld legnagyobb, lóformával díszített épülete.

Emellett Türkmenisztán rekorder a legsűrűbben elhelyezkedő, márványba burkolt épületek tekintetében is.