Ezeket érdemes mérlegelnie annak, aki ingatlant örököl

house estate real mortgage broker contract signing loan home financial business agent rent sign client investment woman document buying office meeting signature asian buyer agreement tenant hands commercial finance customer sale purchase landlord people p
Shaking hands, Bank lending to approve the loan agreement for the purchase of a new home.
Vágólapra másolva!
Kiadni vagy eladni - merülhet fel a kérdés sokakban, akik örökölnek egy ingatlant, ugyanakkor a szakértők szerint a legtöbb örökös olyan helyzetben van, hogy a kérdés nem jelent számára valódi dilemmát. Persze, aki hosszabb időtávban gondolkodik és nincs kényszerhelyzetben, annak érdemes megfontolt döntést hozni a jelenlegi piaci helyzetben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben lassult az értékesítés az ingatlanpiacon, csökkent a tranzakciók száma. Így a korábbinál nehezebb helyzetbe kerültek azok az ingatlantulajdonosok, akik örökösként jutottak hozzá egy lakáshoz vagy házhoz, de eladnák azt. Nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy nyilván jó árat szeretnének kapni az ingatlanért,

ugyanakkor nem biztos, hogy a korábban megszokott, vagy általuk elvárt áron sikerül értékesíteniük azt, belátható időn belül.

Másfelől viszont látni, hogy a bérleti piac továbbra is szépen teljesít: masszív a kereslet a bérlakások iránt és a bérleti díjak is folyamatosan kúsznak felfelé. Érdemes esetleg most inkább bérbe adni az ingatlant, ha örököltük? Vagy legalább ideiglenesen belépni a bérleti piacra addig, amíg ismét nem növekszik a vevők száma és az árak?

A statisztika azt mutatja, hogy az örökölt ingatlanokat a tulajdonosok 90 százaléka értékesíteni igyekszik

– szögezte le a kérdés kapcsán Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetője, aki azt is hangsúlyozta, hogy ez általában független attól, hogy éppen milyen a piaci környezet.

Hosszú távon jó döntés lehet kiadni az örökölt ingatlant Forrás: Getty Images/iStockphoto/baona/Baona

Ugyanezt említette Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint habár valóban inkább az eladással próbálkozik az ügyfelek nagyobb része öröklés esetén, lenne abban ráció, hogy kiadják az örökölt ingatlant.

Nemcsak azért, mert egy folyamatos jövedelemforrás, hanem azért is, mert az ingatlan alapvetően jó befektetés, ami a jövőben szinte biztosra vehetően növeli értékét.

Ugyanakkor persze sokféle élethelyzet van, melyben valóban indokolt lehet egy értékesítés. Ilyen az, amikor valakinek nagyobb szüksége van a készpénzre, esetleg többen öröklik az ingatlant, ami nem teszi lehetővé a kiadással történő hasznosítást, vagy egyszerűen szeretnének szabadulni a közös tulajdontól az örökösök.

Ugyanakkor az is inkább az értékesítést indokolja, hogy napjainkban egy megfelelő kiadás előtti ingatlanfelújítás meglehetősen sok fáradtsággal jár, arról nem beszélve, hogy ha valaki örököl egy ingatlant, nem feltétlenül van arra pénze, hogy azt felújítsa. Az sem könnyíti meg a dolgát, hogy a felújítási támogatások mostanra kifutottak.

Személyes szempontok is közrejátszanak az örökösök döntéseiben Forrás: AFP/Joe Raedle

Sebestyén Tamás hozzátette, az ő megfigyelései szerint az örökösök jelentős része nem feltétlenül "tehetős". Tehát nem befektetni szeretnének, hanem minél előbb "pénzt csinálni" az ingatlanból.
Ugyanakkor, ha kizárólag üzleti szempontból vizsgáljuk a döntést, azaz olyan örökösről van szó, akinek nincs szüksége arra a néhány 10 millió forintnyi összegre, ami az ingatlan eladásából származna, akkor megérné neki megtartani az ingatlant.

Már csak azért is, mert az ingatlanok hosszabb időtávon mindig felértékelődnek, vagyis ezzel is nyerni fog, nem csak a bérbeadásból származó összeget kapja meg.

Ha viszont most próbálja értékesíteni, akkor meg kell barátkoznia azzal, hogy a jelenlegi helyzetben mintegy 5-10 százalékkal csökkentenie kell az elképzelt árat, már amennyiben belátható időn belül szeretné eladni az ingatlant, és pénzhez jutni – jegyezte meg Sebestyén Tamás.

Ennek oka, hogy, különösen, ha egy típus-lakásról van szó, magasra tartott hirdetési áron nem eladható most az ingatlan.

Természetesen a kereslet nem szűnt meg teljesen, tehát, ha az örökös hajlandó néhány millió forinttal mérsékelni az elképzelt árat, akkor most is értékesíteni tudja az ingatlant

– tette hozzá a szakértő. Másfelől a kiadás most még könnyebb: erős keresletet érzékelnek az ingatlanközvetítők a bérlakások iránt, ráadásul az elmúlt fél év során is mintegy 3-5 százalékos bérleti díj emelkedés következett be a piacon - áll a közleményükben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!