A New York-i és New Jersey-i kikötő hivatalosan is visszavette az Egyesült Államok legforgalmasabb konténerkikötőjének címét.

Annak ellenére, hogy a február hagyományosan visszafogott időszak az amerikai tengeri szállítmányozásban, a New York-i és New Jersey-i kikötőnek ebben a hónapban is sikerült 571.177 TEU konténerforgalmat bonyolítania.

Ezzel több tízezer TEU rakománnyal előzte meg az olyan kikötők forgalmát, mint a Los Angeles-i vagy a Long Beach-i, és hivatalosan is visszavette az ország legforgalmasabb konténerkikötőjének címét – írja a gCaptain.

A TEU (twenty-foot equivalent unit) a 20 láb hosszú fém szabványkonténert jelöli a szállítmányozásban. Az 1 TEU kapacitásra jutó maximális rakomány nagyjából 21.600 kilogramm.

Januárban New York és New Jersey kikötője még csak az országos lista második helyén állt, 645.430 TEU forgalommal. Akkor Los Angeles nyerte a versenyt, 726.013 TEU forgalom lebonyolításával.

Újra New York és New Jersey lett az USA legforgalmasabb kikötőjeForrás: AFP/John Moore

A keleti parti kikötők különösen aktívak voltak az üres konténerkészlet kiürítésében. New York és New Jersey idén eddig több mint 390 ezer TEU konténert távolított el, ami jelentősen hozzájárult a kikötők gördülékeny működéséhez. A kapacitás felszabadítása biztosítja, hogy a jövőben több terminál álljon rendelkezésre az import gyorsabb feldolgozására.

2022 egészében a New York-i és New Jersey-i kikötő közel 9,5 millió TEU konténert mozgatott meg, ami a történetének legnagyobb éves rakománymennyisége volt. Még így is lemaradt azonban a Los Angeles-i kikötő éves teljesítménye mögött, amely 9,9 millió TEU volt. Tavaly augusztustól novemberig viszont a keleti parti kikötők folyamatosan vezették az országos ranglistát.