Magyarországi szarvasgombából készült luxustortát mutattak be

szarvas,gomba,bor
Frissen szedett szarvasgomba
Vágólapra másolva!
A kulináris élvezetek kedvelőinek körében is különlegességnek számít a szarvasgomba. Karakteres az íze, különleges az illata, s leginkább csak fűszerként használják az ételekben, alig néhány grammnyit. A Kisalföld arról ír, hogy ebből a rendkívüli gombából megalkották hazánk első szarvasgombás luxustortáját, méghozzá a rábakecöli Érsek Éden gasztrobirtok szarvasgomba terméséből.
Vágólapra másolva!

A rábakecöli gasztrobirtokon lévő ültetvényen terem Magyarország első termesztett kései szarvasgombája. Érsek Gergely tulajdonos a lapnak elmondta: hazánkban a legelterjedtebb a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum),

melynek kilónkénti ára az aszályos időszak hatására megduplázódott, elérte a 600 eurót.

A szárazság miatt a gyűjtőknek kevés találatuk volt a természetben. Az öntözött ültetvényeken azonban bőséges volt a termés.

Illusztráció Forrás: Shutterstock.com / grafvision

"Nálunk egymás után dőltek meg a súlyrekordok, sorra kerültek elő az akár 300 gramm feletti szarvasgombák" – idézi a lap Érsek Gergelyt, aki a legdrágább fajta árára is kitért, az isztriai (Tuber magnatum) kilónkénti ára felment 10 ezer euróig. A nyári és nagyspórás (Tuber macrosporum) szarvasgombák már teremnek nála, most kísérletek folynak az isztriaival és a téli szarvasgombával (Tuber brumale). Ha a kísérletek sikerülnek, szakmai berkekben mindkettőt rendkívüli elismerés övezné.

S ha már eredményesség:

megjelent Magyarország első termesztett kései szarvasgombája (Tuber borchii) is a rábaközi ültetvényen.

Érsek Gergely elmondta, hogy ez óriási eredményt jelent. Tavaly már voltak gombásodásra utaló jelek a gazdanövényen, de akkor még nem volt találat - mondta. A gombafajta gazdanövénye a kocsányos tölgy és a közönséges mogyoró, idén már mindkettő alatt volt termés.

Érsek Gergely elmondta, hogy

az országunkban a természetben talált mennyiségnek több mint 90 százaléka külföldre kerül.

"Ott is inkább a feldolgozóipar használja. Bár örvendetes, hogy egyre több séf nyúl hozzá itthon is. Erre jó példa a Nour szarvasgombás tortája" – utalt a La Truff' elnevezésű desszertkülönlegességre, ami a két Michelin-csillagos Palágyi Eszter alkotása, s amely Kecskés Alexandra, a budaörsi Nour desszertműhely alapítója és Érsek Gergely kooperációjából született. Érsek elmondta: büszke rá, hogy a Rába-ártérben, Rábakecöl mellett termett nyári szarvasgombája ilyen magaslatokba emelkedett, s talán ezzel egy nagy lépést is tettek célja felé, hogy minél szélesebb körben megismertessék ezt a gombafajt.

"Már jó párat rendeltek is belőle" – kezdte Kecskés Alexandra a tortáról, akiben egy dubaji desszertvacsora szarvasgombás édessége indította el a tortaújdonság gondolatát. "Ez volt életem egyik legmeghatározóbb desszertélménye" – idézte fel. Szerette volna ezt a különleges impulzust átadni a vendégeinek, amit végül Palágyi Eszter öntött formába, azaz tortába - írja a lap.

Pintér Árpád fotója

A tortakülönlegesség alapja egy vaníliás tarte tészta, erre került az erdei gombás piskóta, szarvasgombás fehércsokoládé-mousse és ganache, karamell és puffasztott rizsszemes rétegek váltják egymást. A feketebársony-fújással, aranypelyhekkel díszített tortát krémsajtréteg öleli körbe. A világon valószínűleg egyedülálló édesség ára 16 szeletes tortában megközelíti a 100 ezer forintot.