Egyre több pénzt tesznek furcsa nyílásokba a magyarok

bank, bankfiók, ügyintézés, banki ügyek, illusztráció
Hand inserting ATM card into bank machine to withdraw money
Vágólapra másolva!
Bár minden adat az elektronikus fizetés előretörését mutatja, továbbra is megfigyelhető jelenség, hogy a hónap elején, fizetésnapot követően sorok kígyóznak az ATM-ek előtt. Ugyanakkor száz emberből 13 ma már azért látogatja meg ezeket a készülékeket, hogy pénzt fizessen be a számlájára – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év utolsó három hónapjában több mint 26 millió alkalommal indítottak bankkártyás tranzakciót a magyarországi bankok pénzkiadó automatáinál, az ATM-eknél a banki ügyfelek. Napi átlagban tehát 283 ezer tranzakciót kezeltek ezek a készülékek.

Ez a szám több mint 10 százalékkal marad el az eddigi csúcsot jelentő 2019. II. negyedévi adattól, amikor az ATM-es tranzakciók száma megközelítette a 28,8 millió darabot, egy napra pedig több, mint 316 ezer tranzakció jutott.

Az ügyfelek tizede befizet

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor négy év alatt megduplázódott azon tranzakciók száma, amikor az emberek nem azért keresték fel az ATM-eket, hogy pénzt vegyenek ki, hanem épp azért, hogy pénzt helyezzenek el folyó- vagy hitelkártya-számlájukra.

A készpénzbefizetések száma a tavalyi utolsó negyedévben abszolút csúcsra jutott, meghaladta a 3 milliót, azaz a tranzakciók 13 százaléka volt pénzbefizetés az ATM-eknél.

2019. II. negyedévében 1,57 millió készpénzbefizetést regisztráltak, ami az adott időszak ATM-látogatásainak alig 5,8 százalékát tette ki. A trendeket erősíti, hogy az automatán keresztüli pénzbefizetés még mindig ingyenes a legtöbb banknál, a fióki befizetésért ugyanakkor komoly pénzeket kérnek a pénzintézetek. Ráadásul egyre több banknál a ki- és befizetős ATM helyettesíti a fióki pénztárt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Átlagosan 230 ezer forint

A készpénzbefizetések számának emelkedésénél is figyelemre méltóbb tény, hogy az automatákba befizetett összeg az elmúlt év utolsó negyedévében átlépte a 700 milliárd forintos határt. Egy-egy befizetés értéke így ma már meghaladja a 230 ezer forintot, miközben egy átlagos készpénzpénzfelvétel esetén 108 ezer forint alatt marad a készpénzkiadó automatából kinyert összeg.

Mindennek következtében az ATM-ekbe befizetett készpénz ma már az automatákból felvett összeg 28,4 százalékát teszi ki, négy éve ez az arány 16 százalék alatt maradt.

A trendek alapján azt gondolhatnánk, hogy a készpénzkiadó automaták hamarosan önfenntartók lesznek, nem, vagy csak ritkán kell feltölteni őket pénzzel, hiszen az emberek ezt megteszik majd, ám Gergely Péter szerint ettől még messze vagyunk. Egyrészt a befizetős ATM-ek ma még szinte kizárólag csak bankfiókok mellett működnek, így arányuk az elmúlt évek gyors elterjedése ellenére is nagyjából a 4700 működő ATM harmadát teszi ki (az MNB nem gyűjt külön adatsort a befizetős ATM-ekről). Másrészt – hívja fel a figyelmet a pénzügyi szakértő – a készpénzbefizetésre alkalmas ATM-eknél csak az elmúlt hónapokban kezdtek elterjedni azok a típusok, amelyek a befizetett bankjegyeket azok átvizsgálása után a következő, készpénzt felvenni szándékozó ügyfélnek vissza tudják adni.

Miután az ATM-ek feltöltésének készpénzlogisztikai költségei az elmúlt években az egekbe szöktek, a szakember szerint ugyanakkor egyre több helyen találkozunk majd a befizetett bankjegyeket visszaforgatni képes intelligens ATM-készülékekkel - írja közleményében a BiztosDöntés.hu.