Hivatalosan már nem Kína a világ legnépesebb országa

túlnépesedés
MUMBAI, INDIA - JANUARY 6, 2014: Huge Crowd in India's largest City, Mumbai
Vágólapra másolva!
Az ENSZ április 19-én kiadott adatai szerint India lakossága már hivatalosan is megelőzte Kína népességszámát. Ezzel India a világ legnépesebb országa. Az Egyesült Államok a harmadik, de lakosságszámát tekintve igen jelentős lemaradással.
Vágólapra másolva!

India lakossága jelenleg 1,4286 milliárd fő, szemben Kína 1,4257 milliárdos népességével – derül ki az ENSZ által április 19-én közzétett adatokból.

Így tehát India hivatalosan is a világ legnépesebb országa, letaszítva Kínát a trónról

– írja a Quartz.com. A harmadik helyen az Egyesült Államok áll, 340 milliós lakosságszámmal.

A trónfosztás mögött az áll, hogy Kína népességszám-növekedése lassult az elmúlt években. Az országban az elmúlt 10 évben csupán 0,53 százalékos volt a növekedés, szemben a 2000 és 2010 között mért 0,57 százalékkal. 2021-ben pedig évtizedek óta először fordult elő, hogy csökkent a kínai népességszám.

Az ENSZ mostani bejelentése ezért nem előzmény nélküli. Ahogy az Origo korábban már bemutatta, a legnépesebb országok listáján történő változások nagyobb időtartamon vizsgált, várható demográfiai tendenciákba illeszkednek:

Így 2050-re még szélesebbre nyílhat az olló India és Kína között. India várt lakosságszáma ugyanis 1,668 milliárd lesz, míg Kínáé csupán 1,317 milliárd. Az USA népességszáma közben 375 millió főre emelkedhet.

Az ENSZ számításai szerint 2050-re mindössze nyolc ország felel majd a világ teljes népességnövekedésének feléért.

Ez a nyolc állam a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek, valamint Tanzánia.

A világ összlakossága 2022. november 15-én lépte át a 8 milliárdos határt. Erről az Origo cikkét itt találja.