Újfajta élményeket keresnek a Balatonnál a tudatos utazók

turizmus
Balaton
pénz
nyaralás
szállás
Vágólapra másolva!
Az aktív turizmus jóval többet jelent annál, minthogy elmegyünk egy wellness szállodába, és el sem mozdulunk a svédasztal mellől. Egyre több a tudatos utazó, aki nem csak "lazulni" jön a Balatonra, hanem célirányosan keresi az olyan programokat, amelyek segíthetik az egészségesebb életmód kialakításában. Sőt, sokan már a szállásukat is úgy választják ki, hogy az őket mozgásra, kirándulásra inspirálja. Szerencsére az ilyen kiadó házakból, szobákból is egyre több van a Balaton környékén. Ezek fő vonzerője a csend, a nyugalom, a friss levegő, a panoráma, de az ágyak és egyéb bútorok minőségében is felveszik a versenyt a szállodákkal - mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke közleményük szerint.
Vágólapra másolva!

Fekete Tamás szerint ma már a turisták azért is választják a minőségi gasztronómiai programokat, mert tudják, hogy ezeken a szervezők idényjellegű, a helyi termelők alapanyagait is felhasználják. Ráadásul ezeket a rendezvényeket egyre többen kerékpárral közelítik meg, így a mozgás öröme sem marad el - nyilatkozta Fekte Tamás.

Illusztráció Forrás: Balaton Turizmus Szövetség

A szakember szavait erősítik meg a helyi vállalkozók is. Tavasszal egyre több a turista a parttól távolabbi régiókban is. "Ugyanakkor van még olyan település, amelyről kevesebb szó esik a médiában, pedig csodálatos táj és aktív programok várják itt is vendégeket. Ilyen a Balatonföldvárral „összenőtt" Kőröshegy, ahol legtöbben a híres Levendulást ismerik - mondta Simon Péter, aki feleségével néhány éve fedezte fel a vidéket és vettek is egy présházat, amiből mára kinőtte magát a d.Five Vineyard & Retreat Kőröshegy.

Hozzátette:

Szerinte ez az idilli táj az oka annak, hogy erre felé is egyre több a turista. Itt van a Kőrőshegyi Levendulás is, amelyen túl egyre többen járnak a közeli horgásztóhoz is kirándulni, amely rendelkezik pagodával, grillezővel. Sokan nézik meg a Kereki Madárkertet, de turisztikai látványosság lett a Völgyhíd Kávézó is. Errefelé a borturizmus is egyre aktívabb, ennek egyik főszereplője a Kék Ajtó borászat, amely igazi kulináris turisztikai vonzerővé vált az aktívabb, kirándulni is szerető turisták körében.

A Balatoni Turizmus Szövetség szerint:

ezen a hétvégén más balatoni régiókban is számos olyan rendezvényt szerveznek a amelyek ugyan kulináris események, de jól megtervezve útvonalat, akár sportcipőben, vagy kerékpárral is megközelíthetők.

Ilyen például A Kishegyi Kortyok és Falatok esemény (04.22.), amelynek megrendezésére ötödik alkalommal fogott össze a Balatonlelle környékén található több mint harminc vendéglátóegység, hogy az április végi kirándulásra indult vendégeket megállítsák a pincéknél. Az északi parton pedig ilyen esemény lesz az alsóörsi Csülökparádé, Pálinka- és Borfesztivál (04.21-23.), ahová szintén érdemes kerékpárral érkezni, hogy a vendégek letekerjék a kalóriákat - írja a Balatoni Turizmus Szövetség közleményében.