Egy hét a fenntarthatóságról: kezdetét vette a diákoknak szóló 8. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét

Kezdetét vette a 2023. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét
Kezdetét vette a 2023. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét
Vágólapra másolva!
A Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényét idén a Magyar Tudományos Akadémiánrendezték meg. Az előadók a Témahét kiemelt témáit – a biodiverzitás, az energia, a fenntartható értékek és a hulladék – mutatták be a saját szervezetük szemszögéből. Átadták a Témahét sikeréhez legtöbbet hozzájáruló tanároknak, diákoknak, iskoláknak, szervezeteknek és szakembereknek a Zöld Tündér díjakat.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét idén már a 8. alakalommal vette kezdetét. A programsorozat a diákoknak mutatja be a fenntarthatóság komplex világát, teszi fel a kritikus kérdéseket, elméleti és gyakorlati megközelítéssel segíti megértetni a kérdés összetettségét. A nyitórendezvényen a Témahét elkötelezett támogató szervezetinek vezetői szólaltak fel. Beszédet mondott Kisfaludy László köznevelésért felelő helyettes államtitkár, (BM), Sódar Gabriella klímavédelmi igazgató (Kék Bolygó Alapítvány, Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár (EM), V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, Wégner Krisztina, a MÁV Zrt. környezetvédelem, energetika és minőségirányítási vezetője és Matolcsy Miklós a Fenntarthatósági Témahét szervezője (PontVelem Nonprofit Kft.). Az Origo ebben a cikében számolt be a felszólalásokról.

A Fenntarthatósági Témahét minden évben a Föld Napja körül kerül megrendezésre és egy hétig tart.

A célja, hogy riogatás helyett a diákoknak bemutassa az összefüggéseket, rendszerszemléletet adjon, ráébressze őket az egyéni felelőségükre és a cselekvési lehetőségükre.

Kezdetét vette a 2023. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A programsorozat gerincét az iskolai keretek között megtartott tematikus tanórák és projektek teszik ki, az elméleti tudást számos verseny, pályázat, program és határon átívelő esemény színesíti és segíti elmélyíteni. Az iskola és az iskolán túli világ kapcsolatát, a fenntarthatóság valós mindennapi megjelenést az önkéntes program segít megismerni, aminek keretében szakemberek tantermi tanórák megtartásában vesznek részt, illetve a diákok külső látogatási helyszíneken ismerkednek a fenntarthatóság kérdéseivel.

A 8. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét 2023.04.24-04.28. között, mintegy 1800 iskola 400 ezer diákjának bevonásával kerül megrendezésre. A Témahét fővédnöke Áder János volt köztársasági elnök, aki maga is két rendhagyó tanórát tart középiskolás diákoknak a programsorozat alatt.

A nyitórendezvényen, a korábbi évek hagyományait folytatva, a program szervezői díjazták azokat a személyeket, iskolákat és szervezeteket, akik az elmúlt évben kiemelt elkötelezettséggel és aktivitással sokat tettek a Fenntarthatósági Témahét sikeréért. A díjakat a rendezvény előadói adták át.

A program szervezői díjazták azokat a személyeket, iskolákat és szervezeteket, akik az elmúlt évben kiemelt elkötelezettséggel és aktivitással sokat tettek a Fenntarthatósági Témahét sikeréért Forrás: glix.hu/Copyright © glix.hu/Hajnal Pžter

Az idei Zöld Tündér díjasok:

A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT NAGYKÖVETE:
Keszthelyi Nikoletta Energiaügyi Minisztérium Környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB SZAKMAI PARTNEREI:
Hungarian Water Partnership – magyar tulajdonú vízipari vállalatok exportját támogató szervezet

A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB TANÁRAI:

Magyarországi:
Kulinné Kupai Márta a Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítója és intézményegység-vezetője
Szakács Erzsébet a Szentendrei Református Gimnázium tanára, mesterpedagógus és kémia tantárgygondozó szaktanácsadó

Határon túli:
Okos-Rigó Dénes a Kalotaszentkirály-Zentelkei Ady Endre Szakiskola igazgatója (Románia)

Elismeréseket adtak át a programsorozat nyitórendezvényént - Matolcsy Miklós, a Fenntarthatósági Témahét szervezője Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB ISKOLÁI::
Magyarországi: Nagykanizsai Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola
Határon túli: Kalotaszentkirály-Zentelke településen található Ady Endre Szakiskola (Románia)

A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT LEGAKTÍVABB DIÁKJAI:
Fawaris diákcsapat tagjai, akik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2022. évi, tizenéves korosztálynak kiírt, Ugrás a jövőbe! című kreatív pályázatán, első helyezést értek el Napelem-gomba tervükkel
Losonczi Dorina és Varga Éva Eszter a a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumból, Szabó Nelli a a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimáziumból
Felkészítő tanáruk Kurcsics Rafaella