Élelmiszerként érkezik az európai boltokba a tüskés tavirózsa magja

vásárlás címke összetevők tudatos bolt élelmiszer
Vágólapra másolva!
Új élelmiszer forgalmazása kezdődhet meg az Európai Unió tagországaiban. Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2023/652 végrehajtási rendelete az Euryale ferox Salisb. növény magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbél (makhana) EU 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet, amely engedélyezi ennek a terméknek harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként történő forgalomba hozatalát az uniós piacokon, illetve módosítja az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendeletet.
Vágólapra másolva!

2021. október 8-án a Zenko Superfoods Pte. vállalat az (EU) 2015/2283 rendelet 14. cikkének megfelelően bejelentést tett a Bizottságnak arról, hogy az Euryale ferox Salisb (Tüskés tavirózsa). magjából nyert, pörkölt és pattogatott magbelet (makhana) harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként forgalomba kívánja hozni az uniós piacon. A cég ezt a terméket „snack"-ként történő fogyasztásra szánja - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Illusztráció Forrás: 123RF

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy

a termék összetételére és korábbi felhasználására vonatkozóan rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel biztonságossági aggályokat,

így harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként fel kell venni az új élelmiszereknek az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendeletben meghatározott uniós jegyzékébe.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. március 20.) követő huszadik napon lép hatályba.