100 millió dollárnyi aranyra van szüksége egy országnak, hogy digitális pénze lehessen

abundance award background bank banking bar bright bullion business coins concept conceptual currency dream economy exchange finance financial fortune gold golden hand holding heavy investment luck luxury metaphor millionaire money objects perfection prec
12204419 - hand hold gold bars
Vágólapra másolva!
Zimbabwének 100 millió dollárnyi aranyra van szükséges ahhoz, hogy bevezesse a digitális valutáját, amely mögött aranyfedezet állna. Ezzel újabb afrikai ország tesz kísérletet arra, hogy stabilizálja a valutájának ingadozó árfolyamát.
Vágólapra másolva!

Különleges projektbe vágna bele Zimbabwe vezetése. Az afrikai ország ugyanis olyan digitális fizetőeszközt vezetne be, amely mögött fizikai aranyfedezet áll – írja a Mining.com. Ehhez azonban az jegybanknak 100 millió dollárnyi aranyra van szüksége.

A kezdeményezés a központi bank által felhalmozott aranytartalékra támaszkodik majd, a célja pedig a hivatalos valuta árfolyamingadozásának megfékezése

– jelentette be Persistence Gwanyanya, a jegybank monetáris tanácsának tagja.

Az országban a zimbabwei dollár mellett az amerikai dollár is bevett fizetőeszköz. Vagyis a lépés az amerikai dollár árfolyamingadozásának hatásait is ellensúlyozni kívánja. Zimbabwe hosszú ideje igyekszik megküzdeni a hatalmas inflációval. A Trading Economics adatai szerint az országban márciusban 87,6 százalékos volt az éves alapú pénzromlás, ami azonban már kedvező adatnak számított például a tavaly augusztusi 285 százalékos inflációhoz képest.

A projekthez a zimbabwei jegybank aranytartalékokat kezdett felhalmozni, de más nemesfémekből is egyre nagyobb mennyiséget szed be.

Tavaly ugyanis a kormány bevezetett egy intézkedést, melynek értelmében a bányacégeknek a jogdíjak egy részét nemesfémben kell megfizetniük. A helyi állami média közlése szerint e hónap elején az ország 350 kilogramm aranykészlettel rendelkezett.

Zimbabwe aranyfedezetű digitális valutával csökkentené a valutájának árfolyamingadozását Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Watson Ofumeli

Zimbabwe vezetése azt tűzte ki célul, hogy idén 14 százalékkal 40 tonnára növelik az aranykitermelést.

Az ország az idei első negyedévben 377 millió dollárt keresett az aranybányászatból, szemben az egy évvel korábbi 463 millió dollárral.

Az aranyfedezetű digitális valuta tervét a múlt hónapban hagyta jóvá a zimbabwei központi bank monetáris tanácsa. Tavaly júniusban pedig már hivatalos értékmegőrzőként fogadták el az aranyat, szintén a helyi fizetőeszköz támogatására, hogy így harcoljanak az elszabaduló infláció ellen.

A friss koncepció lényege tehát az, hogy Zimbabwe „tokenizálja" az aranyat

– mondta Innocent Matshe, a jegybank kormányzóhelyettese. Hozzátette, minden digitális érme kibocsátása mögött valódi, fizikai aranyfedezet lesz majd.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.