Növekvő árbevételről jelentett a nagy háztartási gépek piacvezetője

gorenje
A worker shows a range of retro-design refrigirators at the stand of Slovenian home appliance manufacturer Gorenje during the 52nd edition of the IFA (Internationale Funkausstellung) electronics trade fair in Berlin on September 3, 2012. IFA, Europe's largest consumer electronics and home appliances fair opens to the public from August 31 to September 5, 2012, with more than 1,400 exhibitors taking part. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
31,5 milliárd forintos árbevétellel zárta a tavalyi évet a Gorenje Magyarország, és ezzel iparági átlag feletti, 28,5 százalékos növekedést ért el a vállalat. A háztartásigép-gyártó 15,7 százalékos részesedésével piacvezető a darabszám szerinti eladásban nagy háztartási gépek kategóriában a hazai piacon. A Gorenje eladásai mind értékben, mind mennyiségben növekedtek tavaly, a cég összesen 560 ezer háztartási gépet értékesített. A kínai anyavállalat, a Hisense révén a cég nagy versenyelőnyre tett szert a globális gyártásban, az idei évre pedig további jelentős növekedésre számítanak.
Vágólapra másolva!

Az idén 73 éves vállalat jelentős növekedést ért el 2022-ben:

az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 31,5 milliárd forintot,

ami az előző évi eredményhez képest 28,5 százalékos növekedést jelent. Az árbevétel felét a háztartási nagygépek eladása adta, míg ennek negyede, több mint 4 milliárd forint a háztartási kisgépek értékesítésének köszönhető.

A Gorenje 2018 óta a kínai Hisense-csoport tagja, amelynek köszönhetően háztartási és elektronikai készülékeit, így a tévéit, légkondicionálóit és audio termékeit is nagy számban értékesíti a magyar piacon.

Gorenje hűtők Forrás: AFP/John Macdougall

Élen a hűtőértékesítésben

A cége darabszám szerinti eladásaiban már három éve a hűtőszekrények a legdominánsabbak: csak a tavalyi évben 75 ezer darabot értékesített a gyártó,

ráadásul az amerikai típusú, drágább árfekvésű, side by side és multidoor hűtők eladásában három év alatt piacvezetővé vált,

2022-ben 8 ezer darabot adott el.

Az eladás volumenét tekintve a háztartási nagygépek kategóriájában a hűtőket a sütők, majd a porszívók követik: 65 ezer darab tűzhelyet és sütőt, illetve 40 ezer porszívót adott el a vállalat tavaly. Utóbbibból a mostani divatnak megfelelően az úgynevezett álló rúdporszívók fogytak a legnagyobb számban, amelyet a fogyasztók tipikusan második készülékként vásárolnak.

A háztartási kisgépek esetében a mixertől a jégkockakészítőn át a szendvicssütőig, összesen mintegy 145 ezer darab készüléket értékesített a vállalat tavaly. A legnagyobb számban a mikrosütőkből adott el: 2022-ben 75 ezer Gorenje-mikrót vettek a magyarok.

25-27 százalékos áremelkedés a szektorban

„Ugyan a gazdasági elemzők nagyon erős fogyasztást prognosztizáltak a tavalyi évre, a háború kitörése és elhúzódása mindent felülírt. Számos gazdasági hatás mozgatta az évet, az inflációt pedig a mi szegmensünkben sem tudtuk megkerülni. Az eladási árak folyamatosan emelkedtek, az év második felére tartósan 25-27 százalékkal drágább volt minden háztartási nagygép, mint egy évvel korábban" – mondta el Füle Norbert, a Gorenje Magyarország ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a tavalyi évi fogyasztói költéseket tekintve a Gorenje üzleteiben a magyar vásárlók átlagosan 154 ezer forintért vettek hűtőt, míg mosógépre 140 ezer forintot, mosogatógépre 150 ezer forintot, sütőre pedig 135 ezer forintot költöttek. A vásárlók 2022 októberében adtak ki a legtöbbet Gorenje-készülékekre: a vállalat közel nettó 4 milliárd forintos forgalmat bonyolított le csak ebben a hónapban.

Globális erőforrásokkal piacvezető

A két cég 2018-as összeolvadása révén minden korábbinál jelentősebb globális erőforrásokhoz és előnyökhöz jutott a szlovén háztartásigép-gyártó.

„A Hisense révén olyan gyártási és beszerzési potenciálok nyíltak meg a Gorenje előtt, amelyek elérése európai gyártóként elképzelhetetlen volt. Ez a felállás ugyanakkor mindenkinek előnyös, hiszen a Hisense európai gyártást, disztribúciót és know-howt szerzett, miközben rohamosan fejlődik a márkaismertsége a kontinensen" – emelte ki Füle Norbert.

Az ügyvezető igazgató szerint vállalatuk fejlődését mutatja, hogy a cég 15,7 százalékkal piacvezetővé vált a darabszám szerint eladásban háztartási nagygép kategóriában, miközben az eladások értékét tekintve is előkelő helyen áll: jelenleg második a piacon, 13,6 százalékkal.

Ambiciózus növekedési tervek

Füle Norbert azt is elmondta, hogy ugyan látszik egy negatív tendencia a hazai háztartásigép-fogyasztás terén, a Gorenje azonban kétszámjegyű növekedést tűzött ki célul 2023-ra, ami a termékmix potenciálját és a fejlődési lehetőségeit nézve is reálisnak mondható. Az ügyvezető hozzátette: idén kiemelt cél a mosás-szárítás és a hűtés termékkategóriák további erősítése, amelyben nagy segítség az anyacég átfogó hatékonysági programja. Továbbá, a logisztikai költségek enyhülésével azt várják, hogy ismét nagy előnyhöz jutnak, hiszen az európai gyárak kapacitásai mellett a kínai gyárak is a rendelkezésükre állnak majd, ami nagy versenyelőnyt jelent - írják közleményükben.