Meghaladta az 530 ezer forintot az átlagkereset februárban

dolgozó, munkavállaló, illusztráció
From above hardworking businessman in glasses in shirt checking document in hand and talking on mobile phone in light office
Vágólapra másolva!
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 531.200 forint volt 2023 februárjában, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 366.400 forintot ért el. A bruttó átlagkereset 0,8, a nettó átlagkereset 1,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 14,8 százalékponttal, a nettóé 15,2 százalékponttal lenne magasabb - írták.

Ez utóbbi vonatkozást emeli ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium értékelése. Mint a minisztérium közleményében szerepel, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére a tisztított adatok szerint egy év alatt 14,8 százalékkal 531.200 forintra nőtt, a nettó bér pedig 15,2 százalékponttal emelkedve elérte a 353.200 forintot.

Ezzel a 2010-hez képest a bérek már 2,7-szeresére nőttek.

A háború és az elhibázott szankciós politika eddig nem látott inflációhoz vezetett Európa-szerte. A szankciós infláció 2023 februárjában 19,6 százalékkal csökkentette a reálbéreket. A Kormány célja, hogy letörje az árak emelkedését, év végére egy számjegyűre szorítsa le az inflációt - írják.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Kormány már 20 intézkedésről döntött, többek közt bevezette a kamatstopot és az élelmiszerárstopot.

Ezen túlmutatóan pedig megkezdődött egy online árfigyelő rendszer létrehozása a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében. A Kormány legújabb intézkedésével pedig a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket kötelezi heti akciók meghirdetésére 20 termékkör esetén. A Kormány intézkedései működnek, az infláció januárban tetőzött, azóta folyamatos és trendszerű csökkenésnek indult. A Kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően pedig 2022-ben Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben az órabér. Míg hazánkban az órabérek 16,4 százalékkal emelkedtek, addig az uniós növekedés mindössze 4,4 százalékot ért el - áll a közleményben.