Tartósan egy ország uralja a világ ruhapiacát, legalábbis az export tekintetében. Kínával ugyanis csak az Európai Unió tudja felvenni a versenyt ezen a téren, a további országok jelentős lemaradásban vannak. Kiderült, melyek a világ legnagyobb ruhaexportőr és importőr országai.

Továbbra is Kína a világ legnagyobb ruhaexportőr gazdasága. Az ázsiai óriás 2021-ben 176 milliárd dollár értékben adott el ruhát külföldre – derül ki a Statista összeállításából, amely a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) adatai alapján készült. Ezzel Kína a vizsgált évben egyedül felelt a teljes globális ruhaexport harmadáért.

A második helyen az Európai Unió egésze állt, 151 milliárd dollár értékű exporttal. Ezzel az európai blokk a globális ruhaexport 28,1 százalékát adta.

Az első két helyezett mögött azonban már hatalmas a lemaradás. A harmadik helyen (önálló országként tehát ezüstérmesként) Banglades állt, 34 milliárd dolláros exporttal. Banglades úgy lett harmadik a listán, hogy a globális export mindössze 6 százalékát adta.

A világ legnagyobb ruhaexportőr országai 2021-ben (milliárd dollár)Forrás: Statista

A toplistára (sorrendben) az alábbi országok kerültek még fel: Vietnám (31 milliárd dollár – becsült adat), Törökország (19 milliárd dollár), India (16 milliárd dollár), Malajzia (15 milliárd dollár), valamint Indonézia (9 milliárd dollár).

A legnagyobb vásárlók

A Statista emellett azt is megvizsgálta, mely országok voltak a legnagyobb ruhavásárlók 2021-ben. Itt az Európai Unió magasan vezeti a listát 195 milliárd dollárral (34,1 százalékos részesedés a globális ruhaimportból). A második helyre az Egyesült Államok került 106 milliárd dollárral (18,5 százalékos részesedés).

Ezt követően nagy szakadék következik a listán, ugyanis a harmadik helyen álló Japán importja csupán 27 milliárd dolláros volt, melyet az Egyesült Királyság követett 23 milliárd dollárral.

Érdekesség, hogy miközben Kína az export területén nagyhatalom, az importja (különösen a népességszámát tekintve) igen szerény. Kína ugyanis 2021-ben mindössze 12 milliárd dollár értékben vásárolt ruhákat külföldről.