Samponokba, tonikokba teszik, mégis sokan értéktelen gyomnövénynek tartják a csalánt

gyom, gyomnövény, természetfotó, illusztráció
22 July 2022, Saxony, Kossa: On the 3,000 square meter field of the Solidarity Farm "Knackiger Acker" stand, cornflowers, chamomile marigolds, marigolds and sunflowers between barely recognizable, but stately grown vegetables. Their flowers attract field wasps and birds, among others, which destroy the unloved larvae of cabbage white butterflies and aphids. For the second year, Anne Gäbler, who has a degree in translation, and her husband Phil, who is from England and studied biological diversity and ecology, have successfully grown organic vegetables for their current 42 shareholders. Members of the private households pay a monthly contribution to the small farm and can pick up their share of crisp fresh vegetables once a week. The field, which is tilled without machinery and only by hand, and two greenhouses can produce seven to nine crops fertilized with nettle manure, chamomile tea and field horsetail decoction in the summer and four to six vegetables in the winter. Photo: Waltraud Grubitzsch/dpa (Photo by WALTRAUD GRUBITZSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Messzire elkerüljük, a kertben kikapáljuk, hiszen kellemetlenül csípős a csalán, ha hozzáérünk. Legalábbis a nálunk leginkább elterjedt fajtája, amelyet még - kis túlzással - gyomnövényszámba sem veszünk, pedig rendkívül sokoldalúan felhasználható csodaszer az úton-útfélen elterjedt, főleg a nedvesebb területeken élő, méltatlanul semmibe vett növény. Vitaminforrás, számos jótékony hatással bír és a konyhában is sokoldalúan felhasználható - írja egy agrárszakmai cikk a csalánról.
Vágólapra másolva!

A csalánlevél gyűjtésének ideje áprilisban éri el a tetőpontját, hiszen, ilyenkor még széleskörűen felhasználható a zsenge növény, amely egyben kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás - írja az Agrárszektor.hu cikke nyomán a Vince.hu. További előnye, hogy egész nyáron terem, sőt a telet, a mínuszokat is bírja.

A friss csalánhajtás talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye.

Jó köszvényre, magas vérnyomásra, pangásos szívelégtelenségre, szénanáthára, menstruációs fájdalmakra, skorbutra, levele vér-, és vesetisztító, reuma, cukorbaj, hajhullás és aranyér esetében. A- és C-vitamint, vasat, ásványi sókat tartalmaz.

A csalán évszázadok óta az egyik legnépszerűbb gyógynövény, vitaminokban, ásványi anyagokban és értékes fitonutriensekben gazdag, külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Ráadásul számos formában, például teaként, tinktúraként, kapszulaként is alkalmazhatjuk. A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés. Fontos gyógynövény, de számos hazai lepkefaj tápnövénye is.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Waltraud Grubitzsch

Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. Évszázadok óta alkalmazzák ízületi betegségek, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Szerencsére nem csak helyileg alkalmazható, kapszula vagy tea formájában is hatásos, erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze.

Ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagok (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontok és az ízületek erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak.

A csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak is érdemes szedni, különösen az idősebbeknek. Természetesen, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésének vagy a betegség megelőzésének érdekében a hölgyek is ihatnak naponta 2-3 csésze csalánteát.

Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt.

Az ekcémára hajlamosaknak is előnyös lehet a csalán - szintén gyulladáscsökkentő vegyületeinek köszönhetően -, mert javíthatja a bőr állapotát, a viszketést, a kipirosodást, a kiszáradást és az azzal összefüggő fájdalmakat. A növény emellett méregtelenítő is, vagyis segíthet eltávolítani a szervezetből azokat a toxinokat, melyek fokozhatják a ekcéma tüneteit. Allergia vagy ekcéma esetén érdemes naponta 2-3 alkalommal egy-egy csésze csalánteát elfogyasztani. Külsőleges használatát tekintve pedig fontos, hogy a leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van, a pattanásos bőrt pedig sikerrel kezelhetjük csalánfürdővel - mutatja be a növény előnyös tulajdonságait a lap.