Mégis létezik a Loch Ness-i szörny

AERIAL VIEW ARCHITECTURE BOAT BUILDING CASTLE EUROPE GENERAL VIEW Highlands horizon lake LANDSCAPE Loch Ness Scotland United Kingdom WATER HORIZONTAL
United Kingdom, Scotland, Highland, the Loch Ness and the Urquhart Castle, Inverness and the Moray Firth in the background (aerial view)
Vágólapra másolva!
Skócia egyik leghíresebb "lakója" egy mitikus lény, a Loch Ness-i szörny, más néven Nessie. Bár létezését soha nem sikerült bizonyítani, de bizonyos értelemben nagyon is valóságos: a lény hosszú évtizedek óta rengeteg pénzt keres a skót turizmusnak. Olyannyira, hogy a gazdasági hatása összevethető egyes törpeállamok teljes GDP-jével is.
Vágólapra másolva!

A skóciai Inverness városának közelében, a Ness-tóban lakik - állítólag - a Loch Ness-i szörny, ismertebb nevén Nessie. A legenda eredete nagyjából 1500 évvel ezelőttre nyúlik vissza,

de Nessie hatása az 1930-as évektől kezdődően jól nyomon követhető a helyi társadalomban és gazdaságban is.

Miként arról korábban az Origo részletesen beszámolt, a Loch Ness-i szörny kultúrtörténetének vaskos és könnyen hozzáférhető irodalma van. A tó szörnyének legendája vélhetően az ókorból eredeztethető, első – megengedően fogalmazva – dokumentált, bár hitelességét illetően kétségbe vont észlelését 565-re datálják. A történet szerint, Szent Kolumba ekkor megmentett egy embert a vízi szörnytől. 1368-ban állítólag újra látták a tó titokzatos lakóját.

Nessie újkori karrierje 1933 áprilisában kezdődött, amikor is a hatalmas szörnyet egy házaspár az autójából észlelte a tónál.

Még ebből az évből több észlelést jelentettek, melyek mind médiaszenzációt keltettek. 1934-ben fénykép is készült a szörnyről. Erről utólag kiderült, hogy hamisítvány, akkoriban azonban meghozta a kedvet a „szemtanúknak" színes beszámolóikhoz, illetve a szörny levadászására – és, nota bene, megvédésére – jelentkezőknek is a tó és feltételezett lakója körüli nyüzsgéshez.

Nessie gazdasági ereje

Az, hogy Nessie egész pontosan mekkora gazdasági és üzleti erővel rendelkezik, nem könnyű pontosan kiszámolni. A turisztikai vonzerőtől az ajándéktárgyakig és a közvetett vendéglátóipari bevételekig hatalmas összegeket jelent Skóciának.

A hatásokat felmérő legutóbbi kutatás 2018-ból származik, amikor Gary Campbell, egy Nessie-ért rajongó könyvelő megpróbálta összesíteni a szörny gazdasági jelentőségét.

Campbell arra jutott, hogy Nessie összesen évi 41 millió fonttal (mai árfolyamon kb. 17,5 milliárd forint) járul hozzá Skócia gazdaságához.

Ez 11 millió fonttal haladta meg a megelőző, 2014-ben készített becslés eredményét.

Az 1934-ből származó felvétel, amelyről később kiderült, hogy hamisítvány volt Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Keystone

Noha a koronavírus-járvány miatt a turizmus Skóciában is visszaesett, nagyon valószínű, hogy a járvány utáni nyitások hatására újra megugrottak a Nessie-hez kötethető bevételek, és mára akár túl is szárnyalhatják a Campbell által 2018-ban becsült összeget.

Nessie gazdasági jelentőségét jól érzékelteti, hogy Campbell 41 millió fontos becslése 2018-ban 54 millió amerikai dollárnak felelt meg. Ez pedig, abban az évben,

mintegy 7 millió dollárral haladta meg például az óceániai Tuvalu teljes GDP-jét, ami nem rossz teljesítmény egy mitikus lénytől.

Bár a járvány utáni időszakra vonatkozóan még nem készültek átfogó összesítések, az már korábban is látható volt, hogy az Egyesült Királyság igyekszik még növelni a tó és Nessie vonzerejét. A kormány még 2017 novemberében jelentette be, hogy – látva a növekvő érdeklődést a térség iránt – megnyitja a pénzcsapokat a turizmus további erősítésére. Mintegy 2 millió font elköltését jelentették be különböző promóciós és támogató tevékenységekre, azért, hogy a skót felföldre és Inverness városába csábítsák a turistákat. Ezzel együtt pedig a felföldi skót városokkal megállapodás született egy 1 milliárd fontos régiós fejlesztési csomagról is.

A tó legalább annyira különleges, mint a szörny

Bár Nessie legendája is vonzó a turisták számára, az évi 400 ezer főre becsült látogatónak a tó és környéke önmagában is különleges élményeket ígér.

A Ness-tó ugyanis mélyebb, mint a gízai nagy piramis magassága.

A 36 kilométer hosszú és 2,7 kilométeres tó a legmélyebb pontján 226 méter mély, szemben a gízai nagy piramis 146 méteres magasságával.

Ezzel a víztömeg tekintetében a Ness-tó az egész Egyesült Királyság legnagyobb tava. A vízfelületek versenyében azonban Skóciában is csak a második, a Loch Lomond megelőzi.

A Ness-tó a szörnytől függetlenül is lenyűgöző látványosság Forrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

További különlegessége a mindössze egyetlen szigettel rendelkező tónak, hogy

soha nem fagy be, még a legkeményebb skót telek idején sem.

A levegő által lehűtött víz ugyanis lesüllyed, átadva a helyét a melegebb víznek, így pedig a vízfelszín nem tud befagyni. Ez a jelenség szintén a tó mélységének köszönhető.

Nessie gazdasági ereje tehát megkerülhetetlen Skócia számára, de ezzel együtt nem véletlen, hogy sok turista, bár miatta látogat el a tóhoz, a ténylegesen megtapasztalható élmények és szépség miatt marad hosszabb ideig.