Különleges kapcsolat fűzi Erdélyhez III. Károlyt

Károly herceg, Erdély
Szászfehéregyháza, 2018. május 31. Károly walesi herceg, brit trónörökös Erdélyben, szászfehéregyházi (Viscri, Deutsch-Weisskirch) birtoka előtt 2018. május 31-én. MTI Fotó: Kátai Edit
Vágólapra másolva!
Erdélyben kiemelt figyelem övezi az Egyesült Királyság trónutódlását. A brit uralkodói ház ugyanis erdélyi magyar felmenőkkel is rendelkezik, III. Károly király pedig saját bevallása szerint a régió szerelmese. Károly Erdélyben több házat is birtokol. A székelyföldi Zalánpatakon és a szászföldi Szászfehéregyházán - ahol egyaránt vásárolt házat - támogatja a régi mesterségek feltámasztását, a hagyományos gazdálkodást, és a helyi termékek előállítását.
Vágólapra másolva!

Erdély közel áll III. Károly szívéhez a számára kedves családi kötelékek miatt, hiszen dédnagymamáján, Mária királynőn keresztül rokoni kapcsolatok fűzik oda.

Ahgy az Origo is bemutatta korábban, a tavaly szeptember 8-án meghalt II. Erzsébet királynő ükanyja Rhédey Klaudia volt, aki a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett. Az erdélyi grófkisasszony férjhez ment Sándor Pál Lajos württembergi herceghez, majd fiuk beházasodott a brit királyi családba. Így Rhédey Klaudia unokája Nagy-Britannia királynéja, dédunokái, Eduárd és György herceg pedig Anglia királyai lettek.

Károly pedig – akkor még walesi hercegként, trónörökösként – a kilencvenes évek végi első látogatása óta gyakorlatilag minden évben visszajárt Erdélybe.

A HírTV alábbi riportjában bemutatja Károly király zalánpataki házát. Sőt, a riportból az is kiderül, hogy az uralkodó néhány szót magyarul is tud:

III. Károly több házat is vásárolt ott, az egyiket a székelyföldi Zalánpatakon, egy csupán 139 lelkes háromszéki faluban. A ház egyébként bárki által bérelhető, ha tulajdonosa épp nem tartózkodik ott, akár kiegészítő szolgáltatásokkal együtt. A helyiség első számú parasztháza után Károly egy másik házat, majd földterületet (rétet) is vett. Birtokain helyi vendéglátója, gróf Kálnoky Tibor társaságában sokat szokott sétálni.

A HírTV tudósítása III. Károly király és Zalánpatak kapcsolatáról:

Károly szintén egy hagyományos parasztházat birtokol a Szászföldön (Királyföld) található Szászfehéregyházán, amely erődtemplomával az UNESCO kulturális világörökségének része. Házát látogathatóvá tette, azt évente több tízezer turista keresi fel.

Így néz ki belülről III. Károly zalánpataki háza:

Az apró Brassó megyei faluban létrehozta a romániai Walesi Herceg Alapítványt, majd a The Prince of Wales´s Training Centre mesterségoktató központot. Az alapítvány az épített és kulturális örökség megőrzését, a mezőgazdaságot és a fenntartható fejlődést támogatja. Szervezetei révén középkori szász erődtemplomokat újíttat fel, s több erdélyi településen is helyi kistermelőket támogat abban, hogy hagyományos termékeket állítsanak elő.

(Cikkünk kiemelt képe Károlyt ábrázolja - még trónörökösként - Erdélyben, szászfehéregyházi birtoka előtt 2018. május 31-én.)