Kifejlesztették a porszívót, amely elválasztja a homokot a műanyagtól - videó

Washed up plastic waste along the croatian coast Wasserverschmutzung Strand Müll Insel angeschwemmt VM Umwelt Gesellschaft Küste Abfall Lastovo Geografie Plastikmüll Umweltverschmutzung Kunststoffe Meer Kroatien WASTE environmental_pollution plastic ENV B
Washed up plastic waste on a beach along the coast of the croatian island of Lastovo, on September, 19, 2014.
Vágólapra másolva!
Évente több milliárd mérgező műanyagszemcse kerül a folyókba és a tengerekbe. Az elmúlt években folyamatosan próbálnak a kutatók olyan módszereket kifejleszteni, melyek növelik a tisztítás hatékonyságát. Ebben segíthet egy speciális porszívó is, amely képes különválasztani a homokszemeket a műanyagszemcséktől.
Vágólapra másolva!

A vízpartokon felhalmozódott műanyaghulladékok nem csupán a vizeket szennyezik, de a parton korlátozzák a növények növekedését, ráadásul az állatok, főként a madarak, is megehetik őket, mivel tápláléknak nézik a műanyagot.

A szennyezés pedig együtt nő a világ műanyagtermelésével.

Míg 1950-ben a világon csupán 1,5 millió tonna műanyagot állítottak elő, addig 2020-ban (a legutóbbi számítás elkészítésekor) a globális műanyag-kibocsátás elérte a 367 millió tonnát

– írja a Mirror.

A Nurdle nevű brit vállalat azonban most arra vállalkozott, hogy megtisztítja a Southampton melletti Chessel-öbölnél található egyik területet, amely európai viszonylatban is kiemelten szennyezett partszakasznak minősül.

A nonprofit vállalat kifejlesztett egy „porszívó" készüléket,

amely naponta több millió műanyagszemcsét képes felszívni, különválasztva azokat a homokszemektől.

Josh Beech, a Nurdle alapítója elmondta, az öböl egyes területei már 90 százalékkal, más területek 70 százalékkal tisztábbak, mint korábban voltak.

A Southamptoni Egyetem szakemberei is megvizsgálták a tisztítás eredményeit. Arra jutottak, hogy a különleges porszívók egyes területeken 50 százalékkal csökkentették a műanyag mennyiségét, miközben 30 százalékkal növelték a növényzet jelenlétét.

Ezzel együtt nem találtak gerinctelen állatokat, melyeknek kárt okozott volna a tisztítás.

A Nurdle már bejelentette, hogy 16 mikroporszívót ad kölcsön közösségi csoportoknak, amelyek vízpartok megtisztítására jelentkeznek.

A szerkezetről készült videót az alábbi beágyazásban tekintheti meg: