Fordulatot hozhatott április az ingatlanpiacon

kulcs eladás átadás ház lakás szerződés
Estate agent hands keys to couple
Vágólapra másolva!
Habár az elmúlt három negyedévet a folyamatos gyengülés jellemezte a fővárosi belső kerületek ingatlanpiacán, úgy tűnik, az április némi változást hozott az irányban. A kérdés, hogy ez egy trend kezdete-e.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt negyedévekben visszaesett a tranzakciószám és a kereslet: akadnak olyan lakástípusok, melyek esetében 30-50 százalékos csökkenés tapasztalható, akár az érdeklődést, akár a megvalósult eladásokat tekintjük – mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Megfigyelése szerint a lejtmenet még tavaly nyáron kezdődött, azóta folyamatosan érezhető a gyengülés, ami feltehetően most érte el a mélypontját, ugyanis

áprilisban már kisebb élénkülés volt tapasztalható az említett kerületek ingatlanpiacán.

Közleményükben kitérnek rá, hogy a szakértő szerint a visszaesés oka elsősorban a magas infláció és kamatszint volt, mely érinti a lakáshiteleket is. Míg korábban egy lakásvásárlás összegének akár 60-70 százalékát is hitelből finanszírozták a vevők, az arány jelenleg 30-50 százalék között mozog.

Az eddigi forgalomcsökkenés ugyanakkor nem járt az árak mérséklődésével, legfeljebb csak stagnálásával.

A hirdetési és a valós értékesítési árak között jelenleg átlagosan 5-10 százalékos különbség jellemző, vagyis a hirdetésekben megjelenő áraknál lényegesen olcsóbban lehet vásárolni.

A szakértő tapasztalatai szerint olykor akár 30 százalékos túlárazással is lehet találkozni a piacon. Úgy látja, hogy a túlzottan magas áron meghirdetett lakások tulajdonosai még nem hajlandók belátni, hogy változás történt, még mindig a "régi piacban élnek". Az ilyen mértékű túlárazással pedig az a probléma, hogy ezek az ingatlanok "beragadnak", eladási idejük megjósolhatatlan.

Változást hozott az április az ingatlanpiacon Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschläger

Hozzátette, hogy bár megfigyelései szerint a vevők próbálnak alkudni, azonban az eladók jellemzően kitartanak az általuk elképzelt ár mellett, így csak minimális engedményt hajlandóak adni. Aminek persze az az eredménye, hogy alig van mozgás az ingatlanpiacon.

Mint szavaiból kiderült, korrekt árazás mellett maximum három hónap alatt értékesíteni lehet egy ingatlant a VI., VII., VIII. vagy IX. kerületben, de az áprilisban tapasztalt kisebb élénkülés hatására akár még ennél is gyorsabb eladásokra lehet számítani. Azt ugyanakkor hangsúlyozta a szakértő, hogy

csak azon lakások adhatók el nem túl hosszú értékesítési idő alatt, melyek korrekt árazásúak.

Eladhatóság szempontjából emellett az is számít, hogy mennyire népszerű egy adott ingatlantípus. Garaba Gergely szerint még mindig a kicsi-közepes méretű, vagyis 1-1,5-2 szobás, jó állapotú, kevés felújítást igénylő lakásokra mutatkozik a legnagyobb kereslet. Ezek elhelyezkedéstől függően mintegy 25-50 millió forint között áron kerülnek általában értékesítésre a belső kerületekben.

A helyzetet nem segíti, hogy a befektetők és a külföldi vásárlók száma teljesen visszaesett, minimális a tőlük érkező megkeresések száma – jelezte Garaba Gergely. Ugyancsak jelentős csökkenést tapasztaltak az újépítésű ingatlanok piacán, így most minimális az érdeklődés, ami alapvetően a rendkívül magasra emelkedő négyzetméteráraknak az eredménye. Itt elsősorban a folyamatosan emelkedő alapanyagárak okoznak gondot.

Ami viszont továbbra is jól teljesít, az a bérleti piac, ahol semmiféle visszaesést nem lehetett tapasztalni, sőt inkább a további növekedés jelei voltak láthatók.

A belvárosi kerületekben így jelenleg átlagosan 120-180 ezer forint között mozog a kiadó ingatlanok havi díja.

A szakértő végül megjegyezte, hogy az elkövetkező hónapokban remélhetőleg folytatódik az áprilisban kibontakozó lendület és tartósan elkezd növekedni a vásárlói kedv.