Elképesztő ütemben vásárolnak aranyat a világ jegybankjai

arany, aranyrögök
Vágólapra másolva!
A világ jegybankjai kimagasló lendülettel vásároltak aranyat az idei első negyedévben. Az egy évvel korábbi szinthez képest több mint 170 százalékkal nőtt az aranyvásárlás. Mutatjuk, mely jegybankoknak volt a legnagyobb étvágya.
Vágólapra másolva!

Robbanásszerűen indult a világ jegybankjainak aranyvásárlása az első negyedévben. Az Arany Világtanács (WGC) adatai szerint

az év első három hónapjában a világ központi bankjai 228 tonna aranyat vásároltak, ami 176 százalékos növekedés volt a megelőző év azonos időszakához képest

– írja az Oilprice.com.

Bár a megelőző két negyedév során a jegybankok még ennél is több aranyat vettek, a WGC adatai alapján az idei volt a legerősebb első negyedév. A jegybankok tartós aranyétvágyát mutatja, hogy a legfrissebb adat szorosan követi a tavalyi, rekordokat döntő számokat.

A négy negyedévre vonatkozó gördülő adat szerint a világ jegybankjai által vásárolt arany összmennyisége rekordszintre, 1224 tonnára emelkedett.

A WGC számai azonban olyan becsléseket is tartalmaznak, melyek hivatalosan be nem jelentett vásárlásokra vonatkoznak.

Az első negyedévben bejelentett vásárlások alapján a szingapúri központi bank szerepét betöltő Monetáris Hatóság volt a legaktívabb, 69 tonnás vásárlással.

Szingapúr ezzel 2021 júniusa óta először növelte az aranytartalékait,

és a teljes mennyiség most 222 tonnát tesz ki, ami 45 százalékkal magasabb, mint 2022 végén volt.

Nem csökken a világ jegybankjainak arany iránti étvágya Forrás: Shutterstock

Ezzel együtt a kínai jegybank (PBoC) 2022 novemberében újraindította a közléseket az aranyvásárlásáról, és a legfrissebb adatok szerint az első negyedévben 58 tonnával nőtt a kínai tartalék. A novemberi újraindítás óta a PBoC már 120 tonnával növelte az aranytartalékát.

A fentiekhez képest az eladások sokkal szerényebbek voltak.

A legnagyobb eladók közé Üzbegisztán (15 tonna), Kazahsztán (20 tonna), valamint Kambodzsa (10 tonna) jegybankjai kerültek.

A WGC elemzői megjegyezték azonban, hogy az olyan jegybankok esetében (mint az üzbég és a kazah), melyek hazai forrásokból vásárolnak aranyat, nem ritkák az eladások.

A legfrissebb adatok is azt mutatják tehát, hogy a világ központi bankjainak aranyétvágya nem csökkent, és a szakértők egyelőre nem is látják, hogy mi foghatná vissza érdemben a vásárlási lázat.