Gyengül a német gazdaság ereje

Reichstag, berlin, németország, parlament
Vágólapra másolva!
Bár a friss inflációs adatok jól festenek Németországban, a gazdasági kilátások nagyon nem rózsásak, minden jel a lassulás irányába mutat.
Vágólapra másolva!

A német gazdaság lassulására utalhat, hogy az üres irodák száma megtriplázódott a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest. Az Ifo Intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felmérése szerint az irodák 12,3 százalékát nem használták ki, szemben a járvány előtti 4,6 százalékos üresedési mutatóval. Ennek részben a távmunka terjedése is oka lehet, különösen a szolgáltató-szektorban, ahol az üres helyiségek száma 6,2 százalékról 16,8-re emelkedett. A leginkább érintett iparág az IT, a marketing, a tanácsadás és a gyógyszeripar volt. A feldolgozóipari vállalatoknál az üres irodák száma a 2019-es 3,1 százalékról 9,6-ra emelkedett.

A német statisztikai hivatal ma hozta nyilvánosságra a német nagykereskedelmi árak alakulását, amely áprilisban fél százalékos csökkenést mutat. Az előző két hónapban 8,9, illetve 2 százalékos növekedés mutatkozott. Ez nyilvánvalóan kedvez a német fogyasztóknak, ugyanakkor azt is mutatja, hogy nemigen van több szufla a német kiskereskedelemben, laposodni látszik a vásárlók pénztárcája. Ez jót tesz az inflációnak, de rosszat a termelőiparnak.

A német gazdaság problémáinak egyik okozója a gyengébb amerikai gazdasági teljesítmény Forrás: PeterDargatz/Pixabay

A német gazdaság első negyedéves adatai nem voltak kifejezetten rosszak, de a negyed utolsó hónapjában mért kilátások némi aggodalomra adnak okot a német elemzői véleményekben. A helyzet ugyanis az, hogy a megrendelésállományok folyamatosan esnek, vagy alacsony értéken maradnak, miközben a német iparnak nagyok a készletei. Ám ha nincs megrendelésük, úgy a felhalmozott eszközöket sem képesek kipörgetni. Magyarán a rohanó infláció nagyon gyorsan árzuhanásokba fordul, ami viszont a vállalatok profitkilátását kérdőjelezi meg. Ha nincs a vállalatoknak nyeresége, nyilvánvalóan nem tudnak pénzt visszaforgatni a fejlesztésekbe, ami viszont a gazdaság további lassulását okozhatja. Ráadásul a kamatok is magasak, ami nem kedvez a vállalati hitelfelvételeknek, tehát innen sem származhat többlet (olcsó) többletforrás, amely beforgatható lenne a fejlesztésekbe.

Mindez azért érdekes, mert a magyar gazdaság nagyon szorosan kapcsolódik a némethez. A magyar kivitel legnagyobb célországa Németország, ráadásul a behozatal is onnan a legtöbb. Tehát, ha a német gazdaság gyengélkedik, az rossz hatással van a magyar gazdaságra is.

A német gazdaság problémáinak egyik okozója a gyengébb amerikai gazdasági teljesítmény. Ez elsősorban a német exportra mért csapást. A jelenlegi elemzői vélemények a szerint a német gazdaság helyzete nagyon nem rózsás, tehát már középtávon is gazdaságélénkítő lépéseket kell tenni az egyes ágazatokban.