Kapkodják a jegyeket a turistáknak szervezett első űrvacsorákra

űrséta, űrhajós, asztronauta
Űrséta illusztráció
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy a francia Zephalto céggel utazó űrturisták a gravitáció elvesztése nélkül csodálhatják meg a Földet, miközben egy többfogásos vacsorát is elfogyaszthatnak.
Vágólapra másolva!

Már lehet jegyeket vásárolni a Celeste nevű sztratoszférikus léggömbhöz rögzített kapszulában tett utazásokra. Az előfoglalás 10 ezer euróba (nagyjából 3,7 millió forint) kerül, míg a teljes utazás költsége 120 ezer euró (körülbelül 44,3 millió forint).

A 2024 végétől 2025 közepéig tartó időszakra el is kapkodták a belépőket, így most a 2025 közepétől kezdődő időszakra nyitották meg az előfoglalásokat – közölte a francia Zelphalto űrturisztikai cég.

A tervek szerint a Celeste 90 perc alatt hat utast és két pilótát juttat el 25 kilométeres magasságba. A kapszula ezután három órán át lebeg a Föld felett, amely elég idő egy többfogásos vacsora és néhány pohár finom francia bor elfogyasztására.

A különleges formájú kapszula belsejét Joseph Dirand francia tervező tervezi:

A világűrt ugyan így sem érik el, de még mindig jóval magasabbra jutnak, mint egy átlagos repülőgéppel,

éppen ezért a gravitáció elvesztése nélkül csodálhatják meg a Földet és a csillagokat. A járat egyelőre Franciaországból indul, a Zephalto azonban később szeretné kiterjeszteni a szolgáltatást, hogy az világszerte elérhető legyen.

További részletek ide kattintva olvashatók.

A cikk kiemelt képe illusztráció.