Új autómárka érkezhet Magyarországra

TOGG
BURSA, TURKEY - JULY 18 : Groundbreaking ceremony for engineering, design and production center for Turkey’s first indigenous car TOGG is held in Gemlik district of Bursa, Turkey on July 18, 2020. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Riválist kaphat a villanyautók hazai picán a Tesla és a Volkswagen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hetekben a gyártó figyelmébe ajánlotta a magyar piacot - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Akár a magyar piacra is bevezethetik az első török személyautót, a kizárólag elektromos meghajtású Toggot (Türkiye'nin Otomobili Girisim Grubu). A magyar kormányzat nyitottan áll a kérdéshez. Legalábbis erre enged következtetni Szijjártó Péter interjúja, amelyet a török állami Anadolu hírügynökségnek adott még május elején, amikor munkalátogatásra érkezett a török fővárosba, Ankarába.

Az interjúban elárulta, hogy közös tesztvezetésen is részt vett Mustafa Varank ipari és technológiai miniszterrel, ezen pedig úgy tapasztalta, hogy a török autó kifejezetten kényelmes. Ennél lényegesebb, hogy

Szijjártó Péter a figyelmébe ajánlotta török kollégájának, hogy a Togg sorozatgyártásánál tartsák szem előtt a magyar piacot is,

ugyanis meggyőződése szerint az ár-érték arány alapján a török jármű minden további nélkül kiállja a versenyt más, Magyarországon már forgalmazott autómárkával.

Megjelenhet a magyar piacon a török Togg Forrás: Anadolu Agency via AFP/Rasid Necati Aslim

A Togg öt török vállalkozás konzorciumaként jött létre 2018-ban, és kizárólag tisztán elektromos modelleket gyárt a gemliki üzemében. Az első modellje a Togg T10X, amelynek az értékesítése ez év márciusában megkezdődött.

A Togg tevékenysége tizenöt év alatt 50 milliárd eurónyi hasznot hozhat a török gazdaságnak. A gemliki gyárból 17-18 ezer villanyautó gurul ki 2023-ban, az üzem pedig a következő öt évben pörög fel a maximális kapacitására, évi 175 ezer járműre.

A T10X egy klasszikus SUV, vagyis sportterepjáró. A tervek szerint 2023 nyarán már leszállítják az első megrendeléseket. A szakértők szerint kifejezetten riválisa lehet a Tesla Model Y vagy a Volkswagen ID.4 modellnek.

További részletek ide kattintva találhatók.