Nagyon félnek az amerikaiak az MI-től

robot, mesterséges intelligencia
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak több mint kétharmada aggódik a mesterséges intelligencia (MI) negatív hatásai miatt, 61 százalékuk szerint a fejlesztése veszélyezteti az emberi civilizációt – derült ki a Reuters és az Ipsos közös felméréséből.
Vágólapra másolva!

Ahogyan itthon és Nyugat-Európában, úgy az USA-ban is naponta szerepel a legolvasottabb lapokban az OpenAI-al és a ChatGPT-vel kapcsolatos téma, leginkább arra, hogy milyen széles körben integrálódnak a mindennapi életbe.

Az érdekesség, hogy az aggodalom minden társadalmi rétegben erős, így az egyszerű szavazóktól, a törvényhozókig, de még az MI fejlesztő cégek vezetői is ugyanígy gondolkodnak.

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója keddi kongresszusi meghallgatásán maga is elismerte, milyen veszélyekkel járhat a technológia rossz célra használása, és szabályozást sürgetett. (Mint ismert, az EU az AI Act-ben szeretné szabályozni a mesterséges intelligencia etikus és biztonságos fejlesztését.)

Amerikában a törvényhozók szerint kizárt, hogy vissza lehessen gyömöszölni ezt az elengedett dzsinnt a palackba és robbanásszerű növekedésére lehet számítani. (Persze nem megnyugtató, hogy összességében az MI-nél jobban aggasztja az amerikaiakat a gazdasági recesszió veszélye és a bűnözés. Mindez azt mutatja, hogy maga az amerikai társadalom meglehetősen feszült.)

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Tatiana Shepeleva/Shutterstock. No use without permission./Tatiana Shepeleva

A számítástechnikai iparág szakértői szerint az MI-vel kapcsolatban inkább azt kellene megértetni a közvéleménnyel, hogy az előnyei jelen állás szerint nagyobbak az esetleges veszélyeknél. Természetesen maguk a vezetők is jogosnak tartják az aggodalmak, de úgy érzik nincs meg a párbeszéd az iparág és a társadalom között, így a félelmeket nem a valós problémák, hanem a kényszerképzetek generálják. Mai állás szerint, egy jól szabályozott fejlesztési és felhasználási környezetben az MI emelni fogja az emberek életszínvonalát, segít nekik kompetensebbé és hatékonyabbá válni – állítja Sebastian Thrun, a Stanford Egyetem számítástudományi professzora, a Google X alapítója.