Kurt Cobain gitárjai érnek a világon a legtöbbet

Kurt Cobain
Kurt Cobain of Nirvana during the taping of MTV Unplugged at Sony Studios in New York City, 11/18/93. Photo by Frank Micelotta. *** Special Rates Apply *** Call for Rates ***
Vágólapra másolva!
A gitár típusa, márkája mindig is presztízs volt a zenészeknél, bár egy dologban mindenki egyetért; méghozzá, hogy a milliókat érő hangszer még nem jelenti a világhírt és a telt házas koncerteket. Ahhoz tudni kell játszani is. Lehet foggal brillírozni Jimmy Hendrixként, és cselló vonójával Jimmy Page-ként, vagy vegyük Kurt Cobaint, aki minden szabályt megszegett, és egyszerűen csak az ösztöneit követte, mégis az egész világ meghallotta az akkordjaikat.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor tény - írja összeállításában a Világgazdaság -, hogy a gitáraukciókon a gyűjtők nem győzik egymást túllicitálni egy-egy értékes darabért:

A valaha legdrágább eladott elektromos gitár az 1969-es Fender Mustang Competiton, Kurt Cobain kedvenc hangszere volt, amely a Nirvana zenekar Smells Like Teen Spirit című videójában is feltűnik.

Kurt Cobain a háttérben a Nirvana többi tagjával az MTV Unplugged műsorának felvétele közben New Yorkban, 1993-ban, öt hónappal a halála előtt Forrás: Getty Images/Frank Micelotta Archive

A New York-i Hard Rock Caféban tartott aukción 150 ezer dollárról (52,6 milió forint) induló vintage hangszert végül 4,5 millió dollárrért (1,57 milliárd forint) Jim Irsay gitárgyűjtő vásárolta meg, akinek már a tulajdonában vannak Elvis Presley, John Lennon, Paul McCartney és David Gilmour hangszerei is, írta a Világgazdaság.

Az alábbi képen Kurt Cobain egyik legendás gitárja látható:

A Nirvana frontembere 1993. november 18-án játszott az MTV Unplugged műsorában pár hónappal a halála előtt. Az 1959-es Martin D-18 elektro-akusztikus gitárja több mint 6 millió dollárért (2,1 milliárd forint) kelt el. A hangszerből 302 darabot gyártottak összesen, a 7-es számú volt Cobainé. Különlegességnek számított, hogy a gitáron módosítást végeztek egy Bartolini-hangszedővel, a hangvesztés elkerülése érdekében. A kalandos utat bejárt hangszer aukcióra kerüléséről ugyanakkor számos legenda kering.

További részletek ide kattintva olvashatók.