Rekordösszegért kelt el egy szellemváros

eagle, mountain, Kalifornia, USA, elhagyatott,
Vágólapra másolva!
Az 1983 óta elhagyott Eagle Mountain kalifornikai szellemvárost, egy rejtélyes vevő vásárolta meg mintegy 22,5 millió dollárért (7,8 milliárd forint).
Vágólapra másolva!

A kaliforniai sivatagban található, egykor népes települést az Ecology Mountain Holdings nevű cég vásárolta fel. A cégnek vannak nyilvánosan közzétett elérhetőségei, ám a mögötte álló tulajdonosi viszonyok nem ismertek, és nyilvános források alapján nem ellenőrizhetők.

A különös tranzakció pedig igencsak felkeltette a kíváncsiságát a környéken élőknek.

Az Eagle Mountain évtizedeken át virágzó település volt, de mostanra egy elfeledett korszak kísérteties tanúja. A Kaiser Steel Corporation acélipari vállalat 1948-ban alapította a várost, amely az
Eagle Mountain vasbányányának bejáratánál épült fel. Ahogy az évek során a bánya terjeszkedett, úgy bővült a település lakossága is, egészen 4000 főig. Széles, parkosított utcáit több mint négyszáz ház szegélyezte, valamint számos panzió is felépült a vándorló munkaerő számára. Az egykor modern városkában helyet kapott többek közt egy hatalmas park, bevásárlóközpont, uszoda, sportcentrumok, két benzinkút, nyolc templom és három iskola is.

A város hanyatlása az 1970-es években kezdődött, amikor a Kaiser Steel egyre inkább elveszítette a versenyt a japán és koreai acélgyártók olcsó importárujával szemben.

Végül 1983 decemberében a vállalat acélüzletágának általános megszüntetése részeként a városi üzem is bezárásra ítéltetett.

A már évtizedek óta némán álló utcák és elhagyott építmények a melankólia érzetét keltik:

Az elmúlt 40 év során egy ideig börtön is működött a városban, majd pedig népszerű forgatási helyszínné vált.

Tekintve, hogy a kihalt települést most rekordösszegért megvásárló cégről viszonylag kevés nyilvános információ áll rendelkezésre, az üzlet találgatásokat indított el a környékbeliek körében. Ugyanakkor a földben található értékes kőzetek és ásványok miatt a jelek leginkább egy potenciális bányászati vállalkozásra utalnak.