Hatósági vizsgálat indult Ausztráliában az egyik legnagyobb aranybányát üzemeltető cég, a Newcrest Mining ellen. Az a gyanú ugyanis, hogy a megengedettnél nagyobb a porszennyezés az Új-Dél-Wales szövetségi államban található kiteremlési helyszínükön.

Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam környezetvédelmi hatósága vizsgálatot indított a Newcrest Mining nevű vállalat ellen annak gyanúja miatt, hogy egyik nagy bányájuk a megengedettnél nagyobb mértékű közvetlen légszennyezéssel jár, ami káros a közelben élők számára.

Az erről kiadott közleményben az áll, hogy a vállalat bányájánál túl sok por képződik. Ezért a hatóságok vizsgálatokat helyeztek kilátásba a Cadia nevű bányánál, hogy mérésekkel állapítsák meg, mekkora egészségügyi kockázattal jár a környéken élők számára a szennyezés. Ez különösen indokoltnak tűnik a hatóság szerint azt követően, hogy a szennyezés kezelésére korábban hozott intézkedések nem hozták a kellő eredményt.

A cég együttnűködést ígért, jelezve, hogy az iparág, amiben működnek, szigoriú sztenderdeket határoz meg a levegő szennyezettségére nézve, és elismerik, hogy a Cadia-nál ezzel lehetnek problémák.

A Newcrest Ausztrália vezető aranyipari vállalata. Tavaly augusztusban 15.000 ezer ausztrál dollárra (kb. 3,5 millió forint) büntették a Cadia bányánál tapasztalható légszennyezési problémák miatt. A vállalat prognózisa szerint egyébként a 2023-as pénzügyi évben a bánya 560 ezer uncia aranyat ad. A Mining.com beszámolója szerint egyébként épp a Cadia keltette fel korábban az amerikai aranyipari óriás Newmont érdekődését a cég iránt. Ennek vége egy közel 20 milliárd amerikai dollár értékű felvásárlás volt idén május elején.

Cikkünk kiemelt képén egy másik új-dél-walesi bányáról készült felvétel / forrás: Shutterstock