Közép-európai és balti államokból álló hidrogéntanács alakult

ösztöndíj gyakornoki program külföld környezetvédelem
Az ösztöndíj révén szerezhető gyakorlat jó referencia a munkaerőpiacon.
Vágólapra másolva!
Kilenc közép-európai és balti állam hidrogénszervezetei megalapították a 3 Tenger Hidrogén Tanácsot, amelynek egyik fő feladata az lesz, hogy képviselje az ágazatot az Európai Bizottság és az Európai Parlament előtt - tájékoztatta a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség szerdán az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A testületben Lengyelország, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország, valamint Ukrajna szakmai szervezete vesz részt.

A közlemény szerint

a szervezet célja, hogy támogassa a csatlakozott országokat a zöld átalakulás útján, feltárja az együttműködési lehetőségeket a szén-dioxid-mentes gazdaság fejlesztése érdekében, amelyben a hidrogén fontos szerepet fog játszani.

A 3 Tenger Hidrogén Tanács célja a zöld átalakulás támogatása Fotó / 123RF

A megállapodás aláírói egyetértenek abban, hogy a régiót nem csak közös történelem köti össze, hanem hasonló energia- és fűtési struktúra, valamint hasonló éghajlati viszonyok is, beleértve az energia- és hőigény nagy szezonális különbségeit. Mindez arra készteti a tagországokat, hogy sürgősen kezdeményezzék az állandó párbeszédet és a közös álláspontok kialakítását, különösen az európai uniós fórumokon.

A közleményben Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke rámutatott: azok a hazai nagyvállalatok, amelyek ma a hidrogéniparban tevékenykednek, együtt fognak működni a globális hidrogénipari piacon, és nagyobb részesedést kapnak a nyereségből. Egyelőre ezek a cégek mind nyugati nagyvállalatok alvállalkozói, de az új együttműködésnek köszönhetően jelentős szereplővé válhatnak - jelezte.