Megválik egyik külföldi érdekeltségétől az OTP Bank

OTP, logó, tábla, ügyintézés, bank, országos takarékpénztár
Budapest, 2022. október 22. Az Országos Takarékpénztár (OTP) bankfiókjának logója az 1967-ben felépült OTP 14 emeletes 86 lakásos toronyház földszintjén a főváros I. kerületében, az Alagút utca és Attila út találkozásánál. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Megválik romániai kirendeltségétől az OTP Bank. A hírek szerint a terjeszkedési potenciál hiánya, valamint a bukaresti hatóságok viszonyulása vezetett a pénzintézet döntéséhez.
Vágólapra másolva!

A magyar tőkéjű pénzintézet kedden délután kibocsátott közleményében úgy fogalmaz: a bank szerves növekedését célzó stratégiájával párhuzamosan az OTP csoport úgy döntött, hogy kibővíti az OTP Bank Romániával kapcsolatos stratégiai lehetőségeit a piac felmérése útján, a bank lehetséges eladása érdekében.

Az OTP szerint ez a folyamat több hónapig eltarthat, és az árverés sikeressége függvényében az adásvételi szerződést egy éven belül megköthetik.

Ez a lépés azonban nem befolyásolja a jelenleg zajló banki műveleteket, beleértve a bank alkalmazottainak feladatait és napi tevékenységét, és az OTP Bank Románia értékesítési céljait sem.

A bank áruba bocsátását azzal indokolják, hogy nincs növekedési potenciál a romániai piacon az akvizíciók révén, emellett az OTP Bank Románia eladása mögött „aktuális geopolitikai kontextus" is húzódik.

A becslések szerint a pénzintézet 300 és 400 millió euró közötti összeget ér.

Eladja romániai érdekeltségét az OTP Bank Forrás: MTI/Róka László

Az eladási szándék mögött az is húzódhat, hogy az OTP külföldi leánybankjai közül egyedül a romániai kirendeltség nem teljesített fényesen az elmúlt időszakban. Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP csoport első negyedévi jelentését ismertető május 10-i, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy

– számolt be az OTP illetékese, hozzátéve, hogy még Oroszország és Ukrajna is jövedelmező lett.

Az OTP egyébiránt a kétezres évek elején vetette meg a lábát a romániai piacon, felvásárolva a Robankot - írja a Világgazdaság. A magyar központú pénzintézet a 2008-as gazdasági válságot követően megszerezte a Millennium Bank Romániát is. További terjeszkedési törekvését azonban a bukaresti hatóságok elgáncsolták.

További részletek ide kattintva olvashatók.