Több mint hétszáz új cukrászda nyílt az elmúlt évtizedben Magyarországon

cukrász
cukrászda
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben a cukrászdapiac jelentős fejlődésen ment át, és 725 új egységet jegyeztek be. 2021-ben Magyarországon 4016 cukrászda működött.
Vágólapra másolva!

Nemrég nevezték meg a Balaton fagylaltját, amelyet egy gyenesdiási mester készített homoktövis mangó ízben. A verseny évek óta az egyik legnagyobb figyelemmel övezett cukrászati esemény, amely egyben jelzi, hogy a piaci szereplők reneszánszukat élik.

A magyar kézműves cukrászipar kialakulása a XIX. század első felétől indult dinamikus fejlődésnek. A cukorkakészítés a XIX. század utolsó harmadában kezdett itthon kialakulni, köszönhetően Stühmer Frigyesnek és Weisz Józsefnek, akik elsőkként telepítettek Budapesten és Sopronban cukorkaüzemet. A csokoládékészítésben szintén az elsők között volt Stühmer, aki 1868-ban alapította meg ezzel foglalkozó gyárát. Az 1900-as évek első évtizedében sorra alakultak a további csokoládégyártással foglalkozó üzemek, a Stühmer és Gerbeaud mellett megjelent a Schmidl, a Stollwerk és a Fiumei Csokoládégyárak is.

Ezekre az alapokra építve az első és a második világháború gazdasági nehézségei és nélkülözése, valamint az 1949-től zajló államosítás miatt sok gyár megszűnt, központilag irányítottá vált. A szocialista berendezkedés során egy állami cég, a Magyar Édesipari Vállalat kezelte a hat fontos gyárat, egészen 1991-ig. A rendszerváltást követően a hagyományos édesipari vállalatok és a cukrászműhelyek markánsan különültek el egymástól és megindult a kézműves édességipar fellendülése.

2021-ben Magyarországon összesen 4016 cukrászda működött, amik a sütemény és lisztes édesipari termékek készítése mellett szezonálisan egyéb árut is készítenek, például fagylaltot, szaloncukrot.

A legtöbb cukrászda Pest vármegyében található, ezen kívül pedig magas számban működnek Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém vármegye területén is ilyen üzletek.

A legtöbb cukrászda Pest vármegyében található Magyarországon Forrás: Shutterstock

A 2008-as gazdasági válság a cukrászdákra és a hazai cukrásziparra is nagy hatással volt, számos üzlet bezárt, sokan módosították addigi tevékenységi körüket. 2010 után ismét élénkülni kezdett a vállalkozók száma ebben az ágazatban, az elmúlt évtized során 725 új cukrászdát jegyeztek be.

Magyarországon jelenleg ismét reneszánszát éli – a cukrászdák mellett – a kézműves csokoládé és édességgyártás,

ennek keretében számos kisvállalkozás döntött úgy, hogy nem csak készíti az édességeket, de akár tanítja is azok gyártását. A legtöbb esetben ezek a társaságok családi alapokon nyugszanak, így nem ritka az sem, ha egy korábbi, családban őrzött régi recept alapján készülnek a finomságok.