Recesszióban a német gazdaság

Vágólapra másolva!
Németország a koronavírus-járvány kezdete óta először recesszióba csúszott, bár az elemzők az utolsó pillanatig abban bíztak, hogy Európa vezető gazdasága az ukrajnai háború alatt el fogja kerülni ezt a sorsot – írta a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Már korábban mutatkoztak előjelek, hogy kifulladt a német gazdaság ereje, így például nagyon erősen csökkentek a nagykereskedelmi és átadási árak, amelyek rávilágítottak a csökkenő fogyasztásra, mégis sokan bíztak abban, hogy a pandémia alatt kipörgetett állami támogatások megmentik a vásárlóerőt. A fogyasztás szinten tartása pedig megmenti a német ipart. A csütörtökön kiadott adatok szerint

az első negyedévi kibocsátás 0,3 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, ami az október–decemberi 0,5 százalékos esést követte.

Ez a piacokat is meglepte, ugyanis az előrejelzések stagnálásra számítottak, sőt minimális növekedést mutattak.

Az eredmény jókora hátrányt okoz Németország számára, amely annak ellenére, hogy Oroszország ukrajnai inváziója után el tudta kerülni a legsúlyosabb gazdasági csapásokat, több mint egy év alatt mégis recesszióba fordult. Januárban Olaf Scholz kancellár még azt mondta, hogy ez a forgatókönyv „teljesen lehetetlen".

A legnagyobb problémát a feldolgozóipar jelenti,

ahol a mélyülő visszaesés kétségessé teszi a következő negyedévekre várt fellendülést – írta a Világgazdaság.

Az ipari gyengeség pedig az üzleti hangulatra, valamint a teljes gazdaságra is rányomta a bélyegét: az Ifo intézet piaci várakozásokat mérő mutatója májusban nyolc hónap alatt először csökkent, míg a DIHK lobbicsoport felmérése 2023-ra nulla GDP-növekedést jelzett.

Az áruk iránti kereslet visszaesett, mivel a magas inflációval szembesülő fogyasztók inkább a szabadidős tevékenységekre és az utazásokra költenek, amelyek nem féltétlenül a német GDP-t növelték. Ez egyre egyenlőtlenebbé teszi a gazdasági növekedést – egyes elemzők szerint ez a tendencia nem fenntartható.

Ennek ellenére még sok szakember bízik abban, hogy hamarosan fellendülés várható, de a banki modellek egész éves recessziót mutatnak. Bár valóban van némi ok az optimizmusra, ugyanis a gazdaság még a Bundesbank szerint is „enyhén" növekedhet a negyedévben, mivel a nagy rendelésállományok, a kínálati szűk keresztmetszetek enyhülése és az alacsonyabb energiaköltségek támogatják a gyártókat.