Az Utazó

Az egyik Utazó szoborForrás: Shutterstock/Jeanlucichard

Marseille utcáin számos, a képen láthatóhoz hasonló szobor található, amelyeket Bruno Catalano francia szobrász készített. Ezek mind különböző korú, nemű és nemzetiségű hiányos emberalakok.
A hiánnyal az űr betöltésére ösztönzi a nézőket, a képzeletük segítségével.A szobrászat sokoldalú világában kevés művész tud olyan egyedi stílust felmutatni, amely azonnal felismerhetővé válik. Bruno Catalano ilyen művész. Bronzszobrai, melyeket a töredezettség jellemez, az utazás, az út és a vándorlás témáit világítják meg, amelyek az emberi tapasztalatokkal szorosan összefonódnak. Minden egyes figura, bár fizikailag hiányos, érzelmileg egésznek tűnik. Ezek a szobrok, amelyeknek lényeges részei hiányoznak, a művész saját hiányérzetének metaforái, amelyet az utazásai ihlettek.

A Kapaszkodó ember

A Kapaszkodó ember Sigmund Freudot ábrázoljaForrás: Shutterstock/Cristi Croitoru

A szobor, ami egy öngyilkossági kísérletnek tűnhet, valójában egy Sigmund Freudról készített műremek. A híres és hírhedt prágai szobrász, David Černý - akinek több műve is látható Prága-szerte - 1996-ban készítette ezt a rendkívüli alkotást. Művei szándékosan provokatívak.
A lógó Freud távolról meglepően élethű, és többen őszintén azt hitték, hogy egy veszélyben lévő személyt ábrázol.Ez azonban egyszerűen csak egy szobrászati állásfoglalás a 20. századi értelmiségről és Černý bizonytalanságáról.

Az Eljegyzés 

Vancouver egyik legnépszerűbb nevezetességét Dennis Oppenheim építész tervezte, és először a 2009-es szobrászati biennálén mutatták be. A műremek egészen pontosan Huntington Meadow-ban, a Sunset Beach Parkban található. Az Engagement (Eljegyzés) egyike annak a három változatnak, amelyet a művész készített a hagyományos eljegyzési gyűrűkre utalva.
Az alkotás a pop art stílusában készült, amelynek során a hétköznapi háztartási tárgyakat kiveszik otthoni környezetükből, és monumentális szoborként konceptualizálják újra.A gyémántok helyén kreatívan két áttetsző plexiüvegből és alumíniumból készült házak vannnak. A gyűrűk némiképp elfordulnak egymástól, ez a házasság bizonytalanságát szimbolizálja. Oppenheim gyakran nem hajlandó értelmezni vagy megmagyarázni művét, az értelmezést a nézőre bízza. Miután az 1990-es és 2000-es évek során számos nagyméretű szobrászati alkotást készített, Oppenheim a világ egyik legbefolyásosabb és legelismertebb kortárs művésze lett. Munkásságát 2007-ben a Vancouveri Biennálé életműdíjjal ismerte el. 

Nelson Mandela emlékműve

Nelson Mandela emlékműve Howik városábanForrás: Shutterstock/Lois Gobe

Marco Cianfanelli művész alkotását 2012-ben állították ki a dél-afrikai Howik városában. 50 darab 6-9 méter magas acéloszlopból készült.
Érdekessége, hogy Nelson Mandela profilja csak egy bizonyos szögből látható, míg a többi perspektívából csak egymás mellett álló oszlopoknak tűnik a műalkotás.Az 50 darab acéloszlop tisztelgés a békeaktivista és politikus az apartheid rendszer által elrendelt elfogatásának 50. évfordulója előtt. A szobor alakja és formája reprezentálja a vezető 27 évét, amelyet rács mögött töltött, mert az egykor faji alapon megosztott országban egyenlő jogokat és kormányzati képviseletet akart elérni.

Forrás: visualizingbirth.org, andyscottsculptor.com, mymodernmet.com, cornwalls.co, designboom, engelvoelkers, gorgeousunknown, streetartutopia, atlasobscura, vancouverbiennale