Nagy bajba került egy amerikai ügyvéd, mert rábízta ügyét a ChatGPT-re

ChatGPT
Vágólapra másolva!
Légiközlekedési vállalatot perelt be egy amerikai ügyvéd, azonban az eset a visszájára fordult, amikor kiderült, hogy a ChatGPT révén hamis ítéleteket és régi eseteket használt fel háttéranyagnak. 
Vágólapra másolva!

Steven Schwartz amerikai ügyvéd már nagyon megbánta, hogy kétkedés nélkül megbízott az Open AI által kifejlesztett ChatGPT-ben az egyik peres eljárása során. Egy New York-i bíróságon ugyanis vádat emeltek ellene, amikor kiderült, hogy az ügyben a jogi kutatásához az MI-eszköz által kitalált hamis eseteket használt fel.

Egy eskü alatt tett nyilatkozatában

Schwartz elismerte, hogy valóban felhasználta a ChatGPT-t egy légitársaság ellen ügyfele kérésére indított peres eljárásban.

Megbízója Roberto Mata volt, aki az Avianca kolumbiai légitársaságot perelte be, miután annak egyik repülőgépén súlyos sérülést szenvedett 2019-ben.

Annak ellenére, hogy technológiai szakértők és tudósok egyaránt széles körben, számos platformon folyamatosan figyelmeztetik a felhasználókat a mesterséges intelligencia hiányosságaira, valamint arra is, hogy sok esetben téves információkat közölhet, Schwartz azzal védekezett, hogy mindezekkel nem volt tisztában.

Tudósok még mindig állítják: a ChatGPT használata veszélyes Forrás: SEL

Az ügyvéd egyébként - aki állítása szerint jóhiszeműen fogadta el a mesterséges intelligencia ajánlatait - Kevin Castel elnöklő bíró óvatossága nyomán bukott le. A bíró ugyanis gyanakodva fogadta az ügyvéd részéről az általa képviselt ügy jogi referenciáiként benyújtott anyagokat. Óvatossága indokolt volt. Mint a bíró elmondta, az ügyvéd által benyújtott bírósági döntések közül hat kitalált volt, tele fiktív idézetekkel és belső hivatkozásokkal, több pedig más, jogi szempontból nézve súlyos hibákat tartalmazott.

Bár Schwartz megfogadta, hogy a jövőben soha nem használja a mesterséges intelligenciát jogi kutatásainak "kiegészítésére a hitelesség abszolút ellenőrzése nélkül", most szankciókkal kell szembenéznie. Az ügyben június 8-ra tűzték ki a meghallgatást.

Forrás: QZ.com