Tovább nőtt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet az idei első negyedévben

Magyarország turizmus, Balaton, Tihany
Tihany, Hungary - Aerial panoramic view of the famous Benedictine Monastery of Tihany (Tihany Abbey) with beautiful colourful Lake Balaton at background
Vágólapra másolva!
A szolgáltatások euróban számított exportja 12,6, importja 5,9 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,375 milliárd euró volt, 538 millió euróval több az egy évvel korábbinál - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévhez képest az export 4,5 százalékkal, az import 9,9 százalékkal csökkent, a többlet pedig 193 millió euróval magasabb volt.

Az első negyedévben az export értéke 7,2 milliárd euró (2,8 ezer milliárd forint), az importé 4,9 milliárd euró (1,9 ezer milliárd forint) volt.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 862, a turizmus 634, a bérmunka szolgáltatási díj 411, az üzleti szolgáltatások pedig 405 millió euróval járultak hozzá az aktívumhoz.

Szolgáltatásexport 64, az import 71 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolította le Magyarország, ebben a viszonylatban 1,2 milliárd euró többlet keletkezett.

A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus 634 millió euróval járult hozzá az aktívumhoz Forrás: Shutterstock

Első számú partner továbbra is Németország, amelyhez az összforgalom 19 százaléka kapcsolódik. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,7, míg a harmadik helyen álló Ausztria 7,9 százalékkal részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 41 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 22 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 32, majd a turizmus 16 százalékos részesedéssel.

Import tekintetében szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt kiemelkedő, 53 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 29 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 30, a turizmus 11 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Az aktívum növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások egyenlegének 489 millió eurós javulásával magyarázható az első negyedévben.

Az aktívum az európai uniós forgalomban 70 százalékkal, 476 millió euróval lett több, amelyhez jelentősen hozzájárult a legfontosabb partnerrel, Németországgal szemben regisztrált többlet 120 millió euró értékű növekedése.

Az EU-n kívüli országok esetében az aktívum 62 millió euróval, 5,4 százalékkal nőtt. A mérsékelt növekedés legfőbb oka az Egyesült Királyság viszonylatában regisztrált többlet 267 millió eurós csökkenése.