Két naperőmű létesült Kunmadarason

MVM, MVM Csoport, MVM Group, Magyar Villamos Művek Zrt., logó, illusztráció
Budapest, 2021. június 5. Az MVM Energetika Zrt. székháza a fővárosban a Szentendrei út 207-209. alatt. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított társaságcsoport (MVM Csoport) tevékenységi területe a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű ágazata, a villamosenergia-ipar. A cég jogelődje az 1963-ban létrejött Magyar Villamos Művek Tröszt volt. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Két új naperőművet épített európai uniós támogatással a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunmadaras déli részén az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft.
Vágólapra másolva!

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója szerdán Kunmadarason, a két projekt zárórendezvényén elmondta: a beruházások összköltsége egyenként mintegy 11,5 milliárd forint, amelyen belül több mint 4,2-4,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából, a többi költséget saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport mindkét projekt esetén.

A társaság két, egyenként 28,7 megawatt peak (MWp) beépített teljesítményű naperőművet létesített Kunmadaras repülőterének szomszédságában.

A fejlesztések célja, hogy a saját erőművi portfólióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya és csökkenjen a villamosenergia-szektor fajlagos szén-dioxid-kibocsátása - mondta.

Az erőművek egyenként éves átlagban 121 586 gigajoule (GJ) villamos energiát tudnak majd termelni, ami csaknem 15 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi, egyidejűleg évi 32 ezer 950 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása - számolt be.

A beruházások kivitelezője a Green Plan Energy Kft. volt.

Illusztráció Forrás: MTI/Branstetter Sándor

Az MVM Zöld Generáció Kft. az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfólióját, jelenleg megvalósítás alatt álló megújuló programja keretében 33 új napelemparkot épít a KEHOP támogatásával - mondta az üzleti projekt igazgató.

Bővebb információt a https://zoldgeneracio.mvm.hu/ oldalon olvasható.